KakanjLive | Ponedjeljak, 21.06.2021. godine

Zlatni kadeti BiH deklasirali Egipat

24.05.2016. - Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine U-17 u prijateljskoj utakmici protiv selekcije Egipta pružila je solidnu partiju i zabilježila uvjerljivu pobjedu od čak 40 poena razlike

U sjajnoj atmosferi, u dupke punoj dvorani KSC, izabranici Josipa Pandže od samog početka kontrolirali su igru i rezultat i bili su motivisani od samog početka. Pandža je na parket izveo startnu postavu koju je predvodio sjajni Džanan Musa, koji je već u prvoj četvrtini postigao deset poena. Bio je izuzetno raspoložen, pogađao je i razigravao, a uspješno su ga pratili Kočić, Čerkezović, Čampara i Mirković i prva četvrtina okončana je trojkom Čampare za plus devet poena(17:8). Naši reprezentativci su u drugoj dionici potpuno razbili selekciju Egipta i na odmor otišli sa plus 16 poena razlike(38:22). Interesantno je istaći da je i ova dionica okončana trojkom Čampare u posljednjim trenucima prvog poluvremena.

Premda je selektor Pandža često rotirao postavu i sve češće šansu pružao i ostalim kandidatima, prednost bh. tima se povećavala i u trećoj dionici. Nakon dvije minute igre semafor je pokazivao 46:23. Na kraju treće četvrtine bilo je 57:30. Baš kao i prve dvije četvrtine i treća je završena trojkom, ovaj put pogodio je Emir Čerkezović.

Što je utakmica više odmicala prednost Pandžine selekcije se drastično povećavala. U 36.minuti bilo je 72:31 i već tad je bilo jasno da će nemoćna selekcija Egipta biti deklasirana. Razlika u kvaliteti bila je očigledna.Odbrana je bila na visini zadatka i Egipćani nisu mogli doći do izražaja, dok su naši reprezentativci iz kontranapada punili koš gostiju i na kraju stigli do uvjerljivih 40 poena razlike(80:40).

Najučinkovitiji je bio Džanan Musa sa 21 poenom, 8 asistencija i 4 skoka,a zapažen učinak imali su i Sani Čampara,Vedran Mirković i Lazar Mutić, dok je u selekciji Egipta najbolji bio Tamer Asam sa 11 poena, dok su Tarek Mandouh i Khalaf Ahmed postigli po 9 poena i bar donekle spriječili još veću katastrofu.

U četvratak 26.maja/svibnja sa početkom u 18 sati kadetska reprezentacija BiH igra protiv selekcije Turske, koja kotira kao favorit i sigurno će ovaj meč biti mnogo zanimljiviji i neizvjesniji.

Stručni štab i igrači BH reprezentacije ostali su dosljedni dogovora o davanju izjava samo na Press konferencijama. Zato objavljujemo komentar utakmice selektora reprezentacije Egipta, Branislava Jemča:
- Ovo je test utakmica za obe ekipe. Ni jedna ni druga ekipa nisu spremene.Bosna je prvak Evrope, a Egipat je prvak Afrike. To već samo posebi govori o bitnoj razlici u nivou i kvalitetu. Četrdeset poena jeste malo, ali nije toliko zahvaljujući odbrani BiH koliko našim glupostima u napadu. Mi smo toliko napravili nerezonskih poteza u napadu i to je sada na meni. Da analiziram i vidim u čemu je problem. Vjerovatno je uticao ambijent, prva pripremna utakmica i jaka, prvi puta igramo napolju i kada se sve skupi to je ta reakcija - loš procenat šuta i veliki broj izgubljenih lopti. Ovoj ekipi nije svojstveno da daje tako malo poena. Nismo mi ni nešto napadačka reprezentacija ali možemo daleko bolje.


BiH – EGIPAT 80:40
(17:8,21:14,19:8,23:10)

Dvorana KSC u Kaknju. Gledalaca 1000.Sudije:ERNAD KAROVIĆ(Zenica), Maid Lasetović(Tuzla) i Samir Kadrić(Sarajevo).Delegat:Samir Lušija (Kakanj).
BiH: Karić 1, Alikadić, Mutić 7, Vlačić, Baručija 2, Kočić 9, Burko 2, Čerkezović 5,Čampara 11, Musa 21, Bačvić 2, Mirković 8, Cvitanović 6, Radosavljević 2,Milinović, Janković 4.Selektor:Josip Pandža.
EGIPAT: S.Abdelrahman 2, Z.Osama, El Alfy, Mohamed 4, Marwan, Karkaura, Mandouh, Awady 3, M.Osama 1, Ahmed 9, E.Abdelrahman 1, Tamer Esam 11, Tarek Mandouh 9, M.Mandouh.
Selektor: Branislav Jemč.

M.KOMŠO/KakanjLive

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u