KakanjLive | Utorak, 14.07.2020. godine

Zdravstvo-Za radnike Rudnika Uprava kupuje markice

13.03.2019. - Uprava Rudnika Kakanj je donijela odluku da za sve svoje radnike i ove godine uplati premiju/markicu za oslobađanje od plaćanja participacije zdravstevnih usluga

sastanakmarkica

Rudnik mrkog uglja Kakanj i Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona postigli su dogovor o kupovanju markica za sve radnike Rudnika, kojom se vrši oslobađanje od plaćanja participacije zdravstevnih usluga za narednih 12 mjeseci.

Na ovu temu, danas su razgovarali v.d. direktor ZD RMU Kakaknj d.o.o. Kakanj, Sead Imamović i direktorica Zavoda, Mirzeta Subašić. Ovo je kontinuitet ustanovljen prošle godine, kada je Rudnik također za sve radnike kupio markicu kako ne bi plaćali participaciju.

Inicijativu za kupovinu markica, koju je Uprava Rudnika prihvatila kao i prethodne godine pokrenuo je Rudnički odbor Sindikata.

Procedura preuzimanja markica biće provedena na isti način kao i prošle godine a planirano je da počne u petak 15. marta. Podsjećamo predstavnici pogonskih sindikata Rudnika Kakanj preuzimat će zdravstvene knjižice od radnika i predavati ih u kakanjsku ispostavu Zavoda za zdravstveno osiguranje, kako bi se u njih unosile markice koje će važiti do polovine marta 2020. godine.

S obzirom da uplate izvršene prošle godine ističu 14. marta, pitali smo direktoricu Subašić, hoće li radnici Rudnika, već od sutra imati mogućnost da koriste ovo pravo ?
- Dogovoreno je da sutra bude uplaćen prvi dio ukupnog iznosa za markice svim radnicima Rudnika, tako da u tom smislu neće biti problema, a procedura preuzimanja markica biće provedena na isti način kao i prošle godine, rekla je Subašićeva.

mirzetapremijaMirzeta Subašić

Pored toga direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko dobojskog kantona je istakla da je Rudnik Kakanj kupovinom markica za sve radnike rasteretio porodična izdvajanja za ovu namjenu, a istovremeno omogućio radnicima da koriste benefite koje omogućava markica:

- Upravni odbor našeg Zavoda je donio odluku da i u ovoj godini vrijednost markice iznosi 20,00 KM, kako izdvajanjem porodičnog novca za markicu ne bi bio povećan teret i veliki udar na kućni budžet. To se pogotovo odnosi na radnike u velikim preduzećima poput Rudnika Kakanj jer je Rudnik izašao u susret svojim radnicima, kojih je oko 1700, izvršio za njih uplatu prošle godine, a evo to će uraditi i za narednih 12 mjeseci. Smatramo da je projekat sa kojim smo krenuli prošle godine dao rezultate i da su korisnici sa kupljenom markicom osjetili benefite.

seadpremijamr.sci. Sead Imamović

O razlozima i značaju kupovine markica za radnike Rudnika mr.sci. Sead Imamović, v.d. direktor ZD RMU Kakanj d.o.o. Kakanj je rekao:

- U cilju afirmiranja radničkih prava kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti, Uprava Rudnika je, kao i prošle godine donijela odluku da podrži akciju „Kupi markicu ne plaćaj participaciju“. Obzirom da smo u prošloj godini imali pozitivna iskustva, odlučili smo se da to opet uradimo.Činimo ovo da naši zaposlenici prilikom redovnog korištenja medicinskih usluga ne plaćaju troškove participacije kojih su oslobođeni korištenjem markice. Rudnik će snositi troškove za markice svih uposlenika. Suština je da na ovaj način svaki naš radnik ima mogućnost da se obrati zdravstvenoj ustanovi da izvadi nalaze, uradi dijagnostiku tako da imamo radnika koji može uz ovaj benefit utvrditi svoje zdravstveno stanje. Ovo je pozitivna akcija, na kantonalnom nivou, a Rudnik kao kolektiv sa 1698 zaposlenika i ove godine će uplatiti sredstva za svakog radnika i tako podržati ovu akciju. Krajnji Rudnički interes je da naši uposlenice ovu markicu ne plaćaju lično ali da je svi imaju, da brže obavljaju usluge u zdrastvenim ustanovama i da poboljšaju svoje zdravstveno stanje. Naša je potreba zdravstvena sigurnost radnika koji su na vrlo teškim poslovima u Rudniku Kakanj.

Podsjećama da je dugačak spisak zdravstvenih usluga koje se ne plaćaju kupovinom ove premije, a kreću se u rasponu od 1,00 KM, koliko košta podizanje lijeka na recept sa esencijalne liste pa do 150,00 KM koliko košta participacija za razbijanje kamenca u bubregu. Tu su još, oslobađanja od plaćanja participacije za magnentnu rezonancu (100,00 KM), zatim CT od 100,00 do 130,00 KM, ultrazvuk bubrega (10,00 KM), štitne žlijezde (7,00 KM), zatim primarni nivo labaratorijske dijgnostike (2,00 ili 3,00 KM). Ovo je samo mali dio popisausluga za radnike Rudnika, koje neće morati plaćati zato što će zahvaljujući odluci Uprave Rudnika biti vlasnici ove markica premije i narednih 12 mjeseci.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u