KakanjLive | Utorak, 26.01.2021. godine

ZDK-Poziv na obilježavanje Dana šuma

20.03.2018. - Tema Međunarodnog dana šuma 2018. godine je: „Šume i održivi gradovi“, a tim povodom Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu poziva na akcije podizanja svijesti o značaju šuma

šumevelika

Povodom Međunarodnog dana šuma Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu poziva obrazovne institucije (predškolske, školske i fakultete), kao i druge institucije odgovorne za stanje u društvu, a prije svega u šumarstvu, da narednih dana, u okviru svojih mogućnosti, organizuju aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o značaju šuma. U tom pozivu se kaže: „Pozivamo javnost da 21. mart - Međunarodni dan šuma obilježimo sadnjom sadnica drveća u svojoj okolini, dajući time svoj doprinos svijetlijoj budućnosti sadašnjih, ali i budućih generacija“.

S ciljem očuvanja šumskih resursa i poboljšanja njihovog kvaliteta, Šumsko privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona doo Zavidovići, svake godine, organizuje akcije pošumljavanja novih površina i održavanja već podignutih šuma. Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalna uprava za šumarstvo će se, kao i svake godine, obilježavajući Međunarodni dan šuma, uključiti u akciju pošumljavanja i održavanja novih kultura širom Zeničko-dobojskog kantona.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 21. mart/ožujak Međunarodnim danom šuma (IDF) 2012. godine. Time je prvi dan proljeća prilika za podizanje svijesti o značaju šuma.Sve zemlje članice pozvane su da na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou organizuju različite aktivnosti vezane za šume i drveće izvan šuma.

 

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u