KakanjLive | Subota, 23.01.2021. godine

Završeno obilježavanje godišnjice Tristojedanaeste lahke brigade

12.11.2016. - Obilježena godišnjica formiranja Općinskog štaba odbrane Kakanj i godišnjica formiranja 311.lahke brigade Kakanj

U okviru Programa obilježavanja godišnjice formiranja Općinskog štaba odbrane Kakanj i 311.lahke brigade Kakanj, u subotu 12.novembra 2016.godine, u Gradskom spomen-parku u Kaknju, položeno je cvijeća na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. i Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945.

fadil_spomenikKomandant 311. Lahke brigade, Fadil Imamović

Prisutnima u Gradskom spomen-parku obratili su se Fadil Imamović, jedan od komandanata Općinskog štaba odbrane Kakanj, komandant 311.lahke brigade i jedan od komandanata 329.brdske brigade i Osman Ibrahimspahić, jedan od ratnih starješina koji se osvrnuo na formiranje i ratni put jedinica Općinskog štaba odbrane Kakanj i 311.lahke brigade.

U Gradskom spomen-parku govorio je i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra. U svom obraćanju načelnik Mandra je između ostaloga rekao: 
“... U kontekstu ozbiljnog pristupa otporu agresiji, Kakanj je u mnogim segmentima svijetli primjer. Kakanjski patrioti su bili dio općeg pokreta za mir i mirno rješenje jugoslovenske krize, ali isto tako u Kaknju je postojao i visok nivo svijesti da probuđene ideologije mržnje i prekrajanja granica ne treba prepustiti slučaju. Kroz organizaciju Patriotske lige, Općinskog štaba Teritorijalne odbrane koji je poslije preimenovan u Općinski štab odbrane Kakanj, kroz formiranje brigada, kroz organiziranje života i funkcionisanja privrede u ratnim uslovima, Kakanj je pokazao visok nivo organizacije koja je bila ključ za sprečavanje namjera da se i na našem kakanjskom prostoru ostvare zamisli kreatora velikodržavnih projekata. To je bila i ključna odrednica koja je rezultirala činjenicom da je Kakanj dao tako veliki doprinos u odbrani domovine.U tom kontekstu, poseban nivo organizovanosti pokazao je Općinski štab odbrane Kakanj, a poslije i 311.lahka brigada. Upravo takav visok nivo organizovanosti i ustrojstva je nadomjestio veliki nedostatak i nesrazmjer naših snaga spram neprijatelja u pogledu naoružanosti jer nam je još prije početka agresije oteto naše oružje, a bili smo i pritisnuti nepravednim embargom na uvoz oružja. Upravo organizovanost Općinskog štaba odbrane i 311.lahke brigade će donijeti i junačke podvige na bojnom polju.Sa željom da se njihova patriotska misija nikada ne zaboravi i da služi kao pouka, svim pripadnicima Općinskog štaba odbrane Kakanj i 311.lahke brigade upućujem čestitku povodom godišnjice formiranja ovih formacija koje su pružile junački otpor agresiji koja je izvršena na međunarodno priznatu Republiku BiH”.

nacelnikspomenikNačelnik Općine Kakanj, Nermin Mandra

Cvijeće na spomen-obilježja su položili načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, predstavnici Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj, delegacija koju su činili ratne starješine Općinskog štaba odbrane Kakanj i 311.lahke brigade i predstavnici Saveza udruženja/boračkih organizacija općine Kakanj, predstavnici Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ općine Kakanj, općinske organizacije SDA i SBB…

U okviru obilježavanja godišnjice formiranja Općinskog štaba odbrane Kakanj i 311.lahke brigade, upriličena je posjeta Muzeju Kaknja i obilazak stalne postavke “Kakanj u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995”, a potom, u foajeu Doma kulture, i izložba radova učenika nižih razreda OŠ „15. april“ o temi “Odbrana domovine”.
Predstavnicima kakanjskih osnovnih škola čiji su učenici nastupili na malonogometnom turniru koji je odigran u OŠ „15.april“ uručene su zahvalnice. Turnir je organiziran u čast godišnjice formiranja Općinskog štaba odbrane Kakanj i 311.lahke brigade Kakanj.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u