KakanjLive | Utorak, 07.07.2020. godine

Završena akcija mjerenja tromjesečnog šećera

02.11.2018. - Institut za zdravlje i Udruženje dijabetičara Zenica proveli akciju besplatnog mjerenja “tromjesečnog šećera”

velikasecermjerenje

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Udruženje dijabetičara Zenica su tokom septembra i oktobra akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi za dijabetičare sa područja Grada Zenica. Akciju je doniranjem reagensa za mjerenje šećera podržala kompanija Salvus BH.

Mjerenje takozvanog “tromjesečnog” – HbA1c šećera je obavljano u prostorijama Udruženja u Zenici, kao jedna u nizu aktivnosti koje su planirane u sklopu obilježavanja obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa.

Iz gradskog udruženja dijabetičara "Zenica" su se javno zahvalili na doniranim količinama reagensa za mjerenja HbA1c šećera, kao i na provedenim aktivnostima.

- Važno je napomenuti da su pregledane osobe bile registrirani dijabetičari, te da rezultat mjerenja bio od 5,8 do 14 %, ovisno od terapije, načina prehrane i godišta, ističe predsjednik UG za borbu protiv šećerne bolesti Zenica Haris Delić.

U provedenoj akciji kontrole tromjesečnih šećera u krvi izvršena je provjera nad 211 osoba, 129 žena i 82 muškarca. Najstariji pacijent je imao 81, a najmlađi pacijenti deset i trinaest godina.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u