KakanjLive | Ponedjeljak, 06.07.2020. godine

Zastava BiH na kakanjskom prirodnom vidikovcu

18.09.2018. - Zastava BiH zavijorila na kakanjskom jedinom uređenom prirodnom viodikovcu s kojeg se pruža prekrasan panoramski pogled na Kakanj

zastavagradinavelika
Jarbol za zastavu JU KSC Kakanj postavila je već u ranijem periodu, a danas je postavljena zastava Bosne i Hercegovine dimenzija četiri metra širine i dva metra visine. Zastava BiH ponosno je zavijorila na vidikovacu s kojeg se pruža prekrasan panoramski pogled na Kakanj.

Na pola sata hoda, utabanom stazom od Zagrađa, jednostavno se popeti na vrh Gradine, koji je kod mještana poznatiji pod nazivom Kacelj. Na Kacelj odnosno Vidikovac, kako ga u posljednje vrijeme nazivaju mnogi Kakanjci, može se doći i težim putem uz veliki uspon preko Ivnice i Skenderovića. S Gradine pruža se prekrasan panoramski pogled na Kakanj, ali i okolna sela.

U narodu je uvriježeno mišljenje da je ovo mjesto u srednjem vijeku predstavljala predstražu na sjevernoj strani kraljevskog grada Bobovca. Da ovo nije daleko od istine pokazuje i Ivničko-Zagradska nekropola stećaka koja se nalazi u neposrednoj blizini Kacelja, odnosno Vidikovca. Nedaleko od Gradine, u mjestu Doline u zaseoku Skenderovići, nalaze se ostaci nekadašnje crkve od koje su i danas vidi kamen od kojeg je građena. Inače, navedeno područje je bogato florom i faunom, što je idealno za ljubitelje prirode, daleko od gradske vreve.

KakanjLive/JU KSC KAKANJ

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u