KakanjLive | Utorak, 07.07.2020. godine

Zapisani utisci iz Zemaljskog muzeja

25.12.2015. - Poruke sa kamena, projekat Gradske biblioteke, u zapisima učesnika radionice održane u Zemaljskom muzeju

zemaljski_biblioteka

Već smo pisali o radionici, koju su u okviru projekta Gradske biblioteke, učesnici četvrtih Poruka sa kamena odradili u Zemaljskom muzeju. Ovoga puta prenosimo i utiske učesnika radionice. Evo šta je zapisao Adis Bešić, profesor filozofije i sociologije i mentor u u ovom projektu.

,,Poruke sa kamena IV,, je interdisciplinarni projekt kojeg realizira Gradska biblioteka Kakanj,
sa svojim partnerima : Federalnim ministarstvom za kulturu i sport Sarajevo, Tvornicom cementa Kakanj, Općinom Kakanj i gimnazijom „ Muhsin Rizvić“ Kakanj

Ovo je i svojevrsna dodatna nastava iz filozofije, koja je ove godine i fokusirana na istraživanje pisma,  sa ciljem da jednim širokim istraživanjem ukaže na  značaj pisma, i grafije općenito, paralelno istražujući  motive i (skrivene?) poruke sa stećaka i drugih kamenih spomenika.

U okviru projekta, na proljeće je planirana i praktična radionica u vrtu gradske biblioteke, kada će učenici u maloj školi klesarske vještine, uz znanje stečeno na dodatnoj nastavi likovne kulture i filozofije,  ostaviti vlastite poruke u kamenu, kao naslijeđe generacijama koje dolaze.

S ciljem upoznavanja, istraživanja i promišljanja vlastitoga identiteta sačuvanog u baštini materijalne kulture, u subotu 28.11. 2015.  posjetili smo Zemaljski muzej u Sarajevu.

Neposrednost doživljaja kamenih fragmenata, udivljenost reljefima i natpisima, stručnost objašnjenja kustosice Ane Marić, ovu posjetu čine veoma edukativnom i inspirativnom. Posjeta je realizirana uz veliki entuzijazam i anagažovanost  direktora Gradske biblioteke Kakanj Senada N. Čišije,i uz pomoć njegovih saradnika, na čemu se iskreno zahvaljujemo.
Također, kooperativnost učenika likovne sekcije pod mentorstvom profesora Alena Džinde i učenika okupljenih oko filozofske sekcije ,,Ime ruže,, pod mentorstvom profesora Adisa Bešića je za svaku pohvalu.

Idemo dalje. 

zemaljski_kamen

Nejra Fejzović je svoje utiske upisala kao historiju koja još traje, sa posebnim akcentom na historiju Bosne.Evo šta je napisala.

Historija je nešto što je bilo i ostavilo tragove koji nagovještavaju da ona još traje.

Historija Bosne je nešto posebno za mene, za sve nas. To je naše državljanstvo, naš rodni list i lična karta.
Nažalost, danas je ostalo malo tragova o našoj slavnoj historiji i o svakom narodu koji je nastanjivao teritorije
jedine i svjesno ili ne gradio historiju koja nama daje do znanja da smo postojali, da postojimo i da ćemo postojati.

Od prvih sojenica, kula i tvrđava i zgrada, banova itd., pa do samostalnosti, Bosna je bila multikulturalna i jedinstvena zajednica. Svaki stećak, nadgrobni natpis ili bilo kakav trag našeg postojanja i pismenosti predstavlja veliki značaj za nas. Tome trebamo odavati veliki značaj. Bitno je da naša omladina zna svoje porijeklo i korijene. Ovaj put su nam u tome pomogli naši učitelji i graditelji bosanske znamenitosti.
Uz veliku pomoć i pratnju direktora gradske biblioteke Kakanj, Senada Čišije te samih njenih uposlenika i pratnje naših profesora Alena Džinde te profesora Adisa Bešića, kao učesnici projekta „ PORUKE SA KAMERNA IV“ , zajedno smo posjetili zemaljski muzej u Sarajevu. Nas 25. učesnika radionica obišli smo važne znamenitosti koje su nam pomogle da izgradimo naš identitet. Obilazeći muzej smo upoznali i vidjeli mnogo toga što je jako važno za daljnje odvijanje našeg projekta koji nosi naziv ''Poruke sa kamena IV ''.

Jako se radujemo budućim sastancima i ugodnim druženjima u prostorijama gradske bibloteke, te se radujemo nastavku ovog projekta. Ovo je edukatvno-istraživački projekt, a obzirom na našu mladost mi se tokom radionica i zabavljamo.

Nadamo se da ćemo nastaviti uživati kao što smo i do sada i isto tako se nadamo da ćemo barem na neki način privući pažnju naših sugrađana.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u