KakanjLive | Utorak, 26.01.2021. godine

Zapažena visoka samosvijet građana Kaknja

17.03.2020. - Na područja Kakanja nema oboljelih od Korona virusa. U proteklom periodu izražena je visoka svijest građana o samoizolaciji i na osnovu dosadašnjih prijava ovaj oblik zaštite je obuhvatio 214 osoba. Veoma je važno da se građani u slučaju potrebe prijavljuju telefonskim pozivom na: 032/460-964, 032/460-950, 032/460-958 ili 124

CoronavitekstOperativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj obavještava javnost da na području općine Kakanj nema registrovanih slučajeva oboljelih od Korona virusa/COVID-19 i zbog toga, još jednom ponavljamo, nema mjesta za strah i paniku.

Više puta smo obavijestili javnost, ali ćemo to permanantno ponavaljati, kako se javnost ne bi dovodila u zabludu i bila dezinformisana, da je velika razlika između pojave bolesti i stavljanja pod nadzor osobe koja je boravila u zemlji ili regiji gdje je registrovan novi Korona virus/COVID-19. Stavljanje osobe pod zdravstveni nadzor je evidencija osoba koje su se vratile sa putovanja bez obzira koji je razlog bio njihovog putovanja (rad u inostranstvu, poslovna putovanja, turistička putovanja i sl) kako bi se preventivno djelovalo na mogućnost pojave oboljenja. Samoizolacija, kao mjera koja se predlaže, je najbitniji i najučinkovitiji način da se spriječe socijalni kontakti, te tako onemogući eventualna pojava i širenje oboljenja.

Visoka svijest građana o potrebi samoizolacije

Kako veliki broj naših sugrađana radi u susjednim zemljama ili diljem EU za očekivati je da će biti veći broj onih koji se vraćaju u BiH, tako da je trenutno 214 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor i Higijensko epidemiološka služba je u stalnom kontaktu s tim građanima gdje im se prati zdravstveno stanje i daju sve neophodne mjere i instrukcije za zaštitu ličnog i kolektivnog zdravlja. Porast broja osoba kojima je naložena mjera samoizolacije je pokazatelj visoke svijesti građana o ozbiljnosti epidemiološke situacije koja je postala globalni problem u svijetu, proglašeno je stanje pandemije.
Molimo građane da se i dalje ponašaju savjesno i odgovorno kao što to i dosada čine, jer neodgovornost, nesavjesnost i širenje dezinformacija predstavljaju kontramjere u nastojanju svih nas da se spriječi pojava oboljenja uzrokovanih novim Korona virusom/COVID-19, te apelujemo na sve naše sugrađane da se izbjegavaju masovna i javna okupljanja po parkovima, ulicama ili nekim drugim mjestima na kojima se inače okupljaju.

coronnuskitx

Važno je telefonsko prijavljivanje

Naglašavamo da je veoma bitno da se građani koji su se vratili sa nekog putovanja odmah telefonskim putem prijave u Higijensko epidemiološku službu JU „Dom zdravlja“ Kakanj.
Svi naši sugrađani koji su došli iz zemalja ili regija gdje je registrovan novi Korona virus/COVID-19 treba da se prijave i da izvrše registraciju i prijavu svog boravka na brojeve telefona 032/460-964, 032/460-950, 032/460-958 ili 124, gdje će dobiti potrebne instukcije o daljnjem postupanju.
Ukoliko postoje osobe koje su se vratile sa nekog putovanja ili su boravile u zemljama ili regijama koje su zaražene novim Koron virusom/COVID-19, a nisu se prijavile u Higijensko epidemiološku službu JU „Dom zdravlja“ Kakanj (032/460-964) i nepoštuju navedene preventivne mjere biće predmet za sankcionisanje od strane sanitarne inspekcije i policije za koju smo, već ranije naveli, da obilazi sve građane koji primjenjuju preventivne mjere samoizolacije.

Na kraju, zahvaljujemo se svim našim sugrađanima koji prihvataju i sprovode naše instrukcije i mjere čiji je cilj sprečavanje nastanka zaraznih oboljenja, te još jednom apelujemo na sve građane Kaknja da se odgovorno ponašaju prema vlastitom zdravlju i zdravlju svih nas.

Dom zdravlja Kakanj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u