KakanjLive | Ponedjeljak, 30.11.2020. godine

Zaimović-Ispadanje u drugu ligu nije tragedija

26.05.2018. - Porazom od visočke Bosne u posljednjem kolu rukometne Premijer lige Bosne i Hercegovine Kakanj se oprostio od Premijer lige Bosne i Hercegovine. Iza Kakanjaca je blijeda sezona u kojoj su osvojili preskromnih sedam bodova i ispadanje iz Premijer lige BiH bilo je neminovno.

RK KAKANJ

Nakon dugoočekivanog povratka u Premijer ligu Bosne i Hercegovine rukometaši Kaknja su se od iste ekspresno oprostili, osvojivši samo sedam bodova u 24 susreta. Od samog početka sezone stvari nisu išle kako treba. Rukometaši Kaknja su prošle sezone izborili plasman u elitni rang bh rukometa, a na mjesto predsjednika kluba imenovan je vijećnik SDA Džemal Bečirhodžić koji je za kratko vrijeme napustio istu funckiju. Klub se nikada javno nije očitovao o ostavci predsjednika uz obrazloženje da će ''uskoro'' biti održana Skupština i izabran novi predsjednik sa jasnom vizijom. I prvenstvo je teklo, kolo za kolom, a klub je tonuo sve dublje i dublje. Zaimović je radio sam, bez asistenata i bez trenera golmana, a ''rezultati'' slabog rada postali su vidljivi vrlo brzo. Neki će reći da je sedam bodova na kraju sezone malo, ali imajući u vidu sve probleme sa kojima su se kroz sezonu susreli igrači RK Kakanj kojima se nema šta prigovoriti i sedam bodova je mnogo.

Na polusezoni klub su napustili Zvekić, Sinanović, Bevrnja, Purić i Živanić koji su činili okosnicu tima, a svi navedeni igrači su optužili klub i trenera Zaimovića da im se duguju novci, te su neki od njih uz još nekoliko bivših igrača Kaknja i javno putem printanih i elektronskih medija prozvali trenera Zaimovića  za dug.

Klub je doveo nekoliko mladih igrača s kojima se pokušao nadomjestiti izostanak iskusnih igrača, ali izuzev Enesa Skopljaka i Vanje Smiljanića niko od novajlija nije u potpunosti opravdao epitet pojačanja. Istina više prostora za igru dobio je domaći igrač Admir Bjelopoljak koji je ''bljesnuo'' u drugom dijelu sezone budući da je konačno izašao iz sjene nešto iskusnijih igrača kojima je bio alternativa u protekle dvije sezone, ali sve navedeno je bilo dovoljno za ''nula'' bodova u drugom dijelu rukometne Premijer lige BiH.

U klubu se stvorila negativna atmosfera koju su ''prepoznali'' i ljubitelji rukometa u ovom rudarskom gradu, pa je domaće utakmice Kaknja posmatralo jedva tridesetak osoba po susretu, dok je najveća posjeta zabilježena upravo u posljednjem kolu kada je oproštaj Kaknja od Premijer lige BIH posmatralo tristotinjak navijača, uglavnom fanova RK Bosna Centrotrans koji ''žive'' rukomet.

Samo ispadanje iz lige ne treba shvatiti kao katastrofu jer elitni rang bh rukometa napustili su i nekadašnji velikani ovog sporta, sarajevska Bosna i Goražde koje je iznjedrilo brojne reprezentativce.

-Posljednja utakmica protiv Bosne pokazala je da mi nemamo širinu u igračkom kadru kako bi mogli biti ravnopravan protivnik drugim ekipama. Bosna je zasluženo slavila, a ja mojim momcima nemam šta zamjeriti. Dali su svoj maksimum, odigrali korektno, ali je kvalitetnija ekipa slavila na kraju, rekao je trener rukometaša Kaknja Nedžad Zaimović nakon susreta, a onda se dotakao i igračkog kadra koji u drugom dijelu sezone nije osvojio nijedan bod:

-Uprkos porazima dobili smo i dva-tri naša igrača koji su igrali dobro. Bjelopoljak je odlično odigrao polusezonu, Kubat i Brkić su koristili svoju priliku koju su dobijali sa klupe. Vjerujem da su ovi momci dobar temelj za budućnost rukometnog kluba Kakanj.

Trener rukometaša Kaknja smatra da povratak u drugu ligu nije tragedija.

-Ispadaju i mnogo veće ekipe, Goražde i šampion Bosna, zašto bi bila tragedija ako smo tu i mi? Ako vas na početku sezone stignu povrede i brojni drugi problemi teško je održati priključak sa drugim ekipama i biti konkurentan sa malim i mladim igračkim kadrom. U izgradnji je nova dvorana gdje ćemo imati mnogo bolje uslove za rad sa mlađim selekcijama i sa domaćim kadrom, a cilj je da se u narednom periodu napravi određen broj kvalitetnih domaćih igrača koji će biti nosioci igre u klubu. Ove mlade nade koje imamo u klubu daju nam garant za neku bolju budućnost rukometnog kluba Kakanj, rekao je na kraju trener Zaimović u razgovoru za naš portal.

Bez ikakve najave i obavještenja lokalnih, ali i drugih medija koji prate rad RK Kakanj održana je i dugoočekivana Skupština kluba, a za novog predjednika izabran je Mirnes Bašić , ministar za pravosuđe i upravu ZDK. Nadamo se da će dolaskom Bašića rad kluba biti dosta transparentniji, organizovaniji i da će se otkloniti brojni nedostaci koji su ispoljeni u protekloj sezoni i doprinijeli ispadanju Kaknja iz Premijer lige.

O ambicijama kluba sa igračima nije razgovarano, a teško je očekivati da će se Kakanj uskoro vratiti u Premijer ligu BiH jer budžet Općine koja broji nešto manje od 40 hiljada stanovnika ne može podnijeti pet premijerligaša koliko god se svi Kakanjci dičili ovom činjenicom. Klub su proteklih godina napustili brojni domaći igrači, neki nezadovoljni radom Uprave kluba i prestali aktivno da igraju rukomet, pa se postavlja pitanje ukoliko klub odluči da se osloni na domaći igrački kadar, na koga može da se ''osloni'' u budućem periodu i mogu li ti isti dječaci biti dostojni protivnici svojim rivalima. Ko će i sa kojim kadrom voditi rukometni klub Kakanj, koje su ambicije kluba -  pitanja su na koja brojni Kakanjci, ljubitelji ovog sporta žele odgovore.

E.Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u