KakanjLive | Ponedjeljak, 14.06.2021. godine

ZAHIRAGIĆ-Lični i timski ciljevi su me doveli u Kakanj

30.08.2017. - Adi Zahiragić je dvadesetdvogodišnji košarkaš, plejmejker, reprezentativac Bosne i Hercegovine, koji je stigao u Košarkaški klub Kakanj, nakon što su završile pretkvalifikacione reprezentativne obaveze

zahiragicprozivkaAdi Zahiragić, zabilježeno na prozivci KK Kakanj 25. augusta

Jedan od najzanimljivijih i može se reći najmanje očekivanih transfer u košarkaškom prelaznom roku za igranje u narednoj sezoni, svakako je prelazak reprezentativnog organizatora igre Adija Zahiragića iz SPARS-a u Kakanj. Istina, Zahiragić nije prihvatio ponuđeni produžetak saradnje sa Sparsima na kraju prošle sezone ali tada nije ni znao gdje će završiti. Tokom ljeta su održavani kontakti između ljudi koji vode kakanjski klub i Zahiragića, tako da je cijelo vrijeme najbliže bio opciji da završi u našoj ekipi. Poslije reprezentativnih obaveza, u mjesecu augustu, u pretkvalifikacionim utakmicama za Svjetsko prvenstvo Adi je stigao u Kakanj.

Sastavili smo dobar tim

Prošao je reprezentativne selekcije u mlađim kategorijama. Stekao je seniorsko iskustvo u četiri sezone igrajući za SPARS, kaže da je u Kakanj došao zbog timskih i ličnih ambicija:

- U Kaknju sam prvenstveno zbog trenera Pandže. Mislim da s njime mogu napredovati, to je jedan od ciljeva radi kojih sam izabrao ovu sredinu. Tu je i rezultat koji ekipa Kaknja sigurno može napraviti. Sastavili smo dobar tim i pred nama je važan period uigravanja. Imamo potencijal za postizanje željenog rezultata u ovoj sezoni. Pratio sam ovogodišnje transfere, bilo ih je dosta i sve su se ekipe pojačale. U ovoj sezoni je puno veći ulog i sve ekipe žele da obezbijede plasman u ABA 2 ligu. Stiglo je dosta igrača sa strane. Liga će ponovo biti interesantna, mada je u prošloj sezoni bila do sada najjača. Prednost našeg tima je, možda, što ćemo igrati samo jednu ligu. Ima ekipa koje će igrati dvije i tri lige pa će biti umornije. U svakom slučaju biće interesantna borba za Ligu 6 i za ABA ligu.

adiisvilarOtišao Svilar - došao Zahiragić.Detalj sa pripremne utakmice Kakanj-SPARS pred početak prošle sezone, duel Svilara i Zahiragića

Kvalitetna rješenja na poziciji organizatora igre

Adi Zahiragić zajedno sa Darkom Talićem, koji je također juniorski i seniorski reprezentativac plejmejker, na ovoj poziciji traba da zamjene Vojina Svilara, koji je u prošloj sezoni bio jedino pravo plej rješenje poslije povrede i odlaska Nebojše Maksimovića. Poučeni prošlosezonskim iskustvom, kada je požrtvovani Svilar često i preumoran teško izlazio na kraj sa rješenjima u igri, Kakanjci u ovoj godini imaju adekvatna i alternativna rješenja organizatora igre. Pored Zahiragića i Talića, tu je i Dedić koji bolje odrađuje odbrambene zadatke ali je po užoj specijalnosti ipak klasična jedinica.

Upoznajmo Adija

Adi Zahiragić je rođen 24. februara 1995. godine. Visok je 186 centimetara igra na poziciji pleja. Gimnazijalac iz Prve sarajevske.
Kod selektora Duška Vujoševića u pretkvalifijacijama za Svjetsko prvenstvo, augusta 2017. godine igrao 43 minute u tri utakmice: Švedska, Slovačka i Armenija.Učinak po utakmici: 4,3 poena, dvije asistencije, a skok je imao 1,7. Odnosno, ukupno je ubacio 13 poena, imao sedam asistencija i pet uspješnih skokova. Poslije ovog kvalifikacionog ciklusa karijeru je odlučio nastaviti u Košarkaškom klubu Kakanj. Za seniorsku reprezentaciju BiH na poziv selektora Damira Mulaomerovića igrao u kvalifikacijama za EuroBasket 2016. Odigrao je četiri utakmice sa prosječno provedenim vremenom na terenu 10 minuta i 45 sekundi.

Na Eurobasketu Divizije B igrao za reprezentaciju U16. Nastupio u osam utakmica i imao učinak po utakmici 12,9 poena, 1,9 skokova i 2,6 asistencija.
Nastupao za reprezentaciju BiH U18 na Evropskom prvenstvu 2013. godine u Latviji kada je sačuvan status u A Diviziji. (European Championship Men 2013). U devet uatakmica na svakoj prosječno igrao oko 30 minuta i imao učinak po utakmici od 4,3 poena, 4,1 skok i 4,6 asistencija.

Značajn juniorski reprezentacijski staž

Igrao je za reprezentaciju BiH U20 na Evropskom šampionatu B Divizije koje je 2014. godine održano u Sarajevu i bio dio tima koji je zajedno sa igračima Kaknja: Erminom Dedićem i Harisom Delalićem osvojio zlatnu medalju i našu juniorsku reprezentaciju preselio u A Euro Diviziju.U novoj konkurenciji za reprezentaciju U20 nastupio je i 2015. godine. Ukupno za reprezentaciju U20 Adi Zahiragić je odigrao 17 službenih utakmica na ove dvije košarkaške smotre. Računajući nastupe za U18 i U20, u juniorskom uzrastu Adi je za reprezentaciju BiH odigrao 26 utakmica na tri prvenstva.

adizahiragicAdi Zahiragaić je prije Kaknja odigra četiri pune seniorske sezone u sarajevskim SPARS-ima

Četiri pune sezone, u periodu od 2012. do polovine 2017. godine igrao je u seniorskom timu SPARS iz Sarajeva. Ukupno je zabilježio 107 službenih utakmica. U posljednjoj sezoni, pred završnicu takmičenja i Ligu-6 operisao je meniskus. Oporavio se i vratio do kraja sezone.

Međunarodno iskustvo počeo je sticati veoma rano. Sa juniorskim timomn SPARS-a od 27. do 29. decembra 2012. godine osvaja prvo mjesto na kvalifikacionom turniru Eurolige u Rimu na kojem su učestvovali Brose Bamberg, Fenerbahce Ulker, Mandoulidis Thessalioniki, Stela Azzura Roma, Unicaja Malaga, Virtus Bologna, Virtus Siena. Isti juniorski tim Spars-a nastupio je na finalnom turniru juniorske Eurolige u Londonu.

A.Zekić/KakanjLive

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u