KakanjLive | Ponedjeljak, 23.11.2020. godine

Veliko priznanje za Amara Amitovića

21.11.2018. - Na IHF International Phase turniru u Čikagu, rukometaš Kaknja i juniorski reprezentativac Sjedinjenih Američkih država Amar Amitović proglašen za najboljeg lijevog beka

Amar Amitović s peharom najboljeg lijevog beka

Sedamnaestogodišnji Amar Amitović( rođen 16.jula 2001. u New Jearsyu), koji već drugu sezonu nastupa za prvi tim Rukometnog kluba Kakanj, protekle sedmice nastupao je u juniorskoj reprezentaciji Sjedinjenih Američkih Država na IHF International Phase turniru,koji je održan u Čikagu. Juniorska reprezentacija SAD-a , koja je prvak Sjeverne i Srednje Amerike zabilježila je pobjede protv selekcija Kanade, Guadalupe i Martinnikua i po prvi put stekla izglede da se plasira na Svjetsko prvenstvo.

Amar Amitović dobio je pehar i certifikat kao najbolji lijevi bek turnira, što je veliko priznanje za ovog izuzetno talentiranog rukometaša, kojeg su još ovog ljeta tražili najbolji bh.klubovi (Bosna Visoko i banjalučki Borac), ali je zbog  školskih obaveza(učenik 3.razreda STŠ u Kaknju)  i nastupa za juniorsku reprezentaciju  Sjedinjenih američkih država odbio ponude i ostao član RK Kakanj čiji je ključni igrač.

-Ovo je prvi put da juniorska reprezentacijha SAD ima velike izglede da se plasira na Svjetsko prvenstvo.Preostale su nam još utakmice protiv selekcija Nigerije, Kine i Paragvaja i ja vjerujem da ćemo mi kao prvaci kontinenta  u julu sljedeće godine igrati na svjetskom juniorskom prvenstvu u Španiji, izjavio je po povratku iz SAD, jedan od najperspektivnijih bh.rukometaša, Amar Amitović, koji je dosad zabilježio sedam nastupa u kadetskoj i 11 nastupa u juniorskoj reprezentaciji Sjedinjenih Američkih Država.

Ovo je, nema sumnje, veliko priznanje za ovog sedamnaestogodišnjaka, kakanjskog rukometnog dragulja i budućeg bh.reprezentativca, ali i za njegove trenere Selmira Šestovića, Almira Amitovića i Nedžada Zaimovića.

M.Komšo/KakanjLive   

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u