KakanjLive | Srijeda, 23.06.2021. godine

Velika pobjeda košarkaša Kaknja

03.04.2019. - Košarkaši Kaknja su pobjedom nad Studentom naparavili podvig i vjerovatno sačuvali status u najelitnijem bosanskohercegovačkom košarkaškom rangu

Bila je ovo teška, preteška utakmica. Počelo je dobro, da ne može bolje. Ubjedljivo, sigurno, samopouzdano košarkaši Kaknja su otvorili utakmicu i pokazali koliko je velika želja za opstankom u elitnom košarkaškom razredu. Na isti način kako su igrači odrađivali posao na terenu, tako je publika, uzvraćala i uživala u sigurnoj igri svojih ljubimaca. Činilo se da će biti lakše nego se očekivalo. Domaći su poveli 4:0, igrali visoko odbranu, čak u reketu mostarskih studenata, prekidali napada, pokazali veliku borbenost, zustavili Jelena Rossa, koji je tek u devetoj minuti postigao svoje prve poene i to sa linije slobodnih bacanja.

Samouvjernost su Kaknjci pokazali na samom isteku prvih deset minuta, kada su efektno četvrtinu završili Nebojša Maksimović i Nermin Buza za rezultat 20:11. Međutim, narednih deset minuta, igrači Benjamina Šabića potpuno su razbijeni i uspjevaju postići samo 12 poena. Šut za tri poena, išao je ekipu Samira Lerića od početka utakmice, a do kraja poluvremena su ubacili sedam trica. Odličan period igre su imali i u reketu na obe strane. Posebno se efikasnošću na polaganju i ziceru i to preko požrtvovanog Igora Josipovića, istakao Ivan Škrobo. Nerješiva enigma su bili Ivo Mikulić i Mirza Manjgo, koji su pogađali izvana, i do „ludila“ dovodili i publiku i domaći tim. Pod košem su dominirali Dejan Ćup i Ivan Škrobo, tako da je Student na poluvrijeme otišao sa prednošću od plus 11 (32:43).

Nastavak utakmice donio je izjednačenu treću četvrtinu, u kojoj su domaći pokazali veliku želju da utakmicu rješe u svoju korist. Gosti su igrali sigurno, činilo se da znaju šta hoće i sačuvali su prednost sa poluvremena. Četvrtina je završila nerješeno 25:25, goste je i dalje služio šut za tri poena, imali su visinu sa kojom se Kakanjci nisu mogli izboriti, i u završni period ponovo se ušlo sa prednošću Studenta od 11 poena (57:68).

Da će košarkaši Kaknja nadmašiti vlastite mogućnosti pokazala je igra u četvrtom periodu. Cijelo vrijeme njihovu borbenost pratila je i publika kao pravi šesti igrač. Uspjeli su kapiten Muflizović i saigrači nadoknaditi 11 poena razlike, dobiti četvrti period 21:10 i tako izboriti nastavak u kojem su bili uspješniji. Tri igrača Studenta morali su zbog pet ličnih greški parket napustiti ranije, što je značajno poremetilo sistem u kojem su sa startnom petorkom odlično funkcionisali. Iskoristili su to igrači Kaknja i uz euforiju, zajedno sa publikom proslavili veliku pobjedu.

Bilo je niz razloga radi kojih su publika, pa i obe klupe, uključujući i igrače negodovali na sudijske odluke. Ulog je bio veliki. Pod pritiskom su bili igrači oba tima, ali taj pritisak su na svoj način osjećali i djelioci pravde na ovoj utakmici. Sve zajedno rezultiralo je suđenjem u kojem su obe ekipe „kompenzacijski“ došle na svoje tako da je rezultat utakmice odraz stanja na terenu i onoga što su pružile obe ekipe.

KK Kakanj - KK Student 86:80
(20:11, 12:32, 25:25, 21:10, 8:4)

Utakmica 4.kola košarkaškog prvenstva BiH - Liga za opstanak. Dvorana KSC Kakanj. Gledalaca 600. Suci:
Saša Babić, Nermin Nuikšić i Mirza Palo. Opunomoćenik KS BiH je Dragan Ćazić.

KK Kakanj: Nebojša Maksimović 2, Adnan Arslanagić 19, Ernes Mešinović 8, Aldin Muflizović 11, Ivan Begić 16, Haris Ćurevac 6, Mirza Velić 9 , Sead Delibašić,Bartol Lučić, Nermin Buza 2, Damir Pirić, Igor Josipović 13. Trener: Benjamin Šabić. Asistenti: Mirnes Ganić i Mirza Demir.

KK Student: Mirza Manjgo 18, Ivan Kuzman, Danijel Puce, Mario Barbarić 2, Danijel Zovko 8, Gabriel Biloš,Ivo Mikulić 20, Jalen Ross 9, Dušan Ognjenović, Ivan Škrobo 14, Dejan Ćup 11. Trener: Samir Lerić.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u