KakanjLive | Nedjelja, 20.09.2020. godine

Vatrogasci za lica sa poteškoćama u razvoju

18.10.2017. - Gradska biblioteka Kakanj i Profesionalna vatrogasna jedinisa Kakanj bili su jedan dan domaćini korisnicima Dnevnog centra za djecu i odrasle s poteškoćama u razvoju

Gradska biblioteka Kakanj već drugu godinu realizira saradnju sa Dnevnim centrom za djecu i odrasle s poteškoćama u razvoju iz Visokog (Dobrinje). Ovoga puta Biblioteka je organizirala u saradnji sa Općinom Kakanj i Profesionalnom vatrogasnom jedinicom Kakanj, boravak lica sa poteškoćama u razvoju u prirodi, oddnosno u prostoru kojeg koriste kakanjski vatrogasci.

djecahalim kulovicHalim Kulović starješina vatrogasne jedinice i vatrogasci su se potrudili i pokazali gostima kako se različitim aparatima gasi vatra, kako se spašava unesrećeni na visini i kako se interveniše prilikom spašavanja u rijekama. ostvaren je cilj, učinili smo sve  kako bi boravak korisnika usluga ovog Centra bio interesantan i za pamćenje, kaže Kulović.

djecasemsagacicŠemsa Gačić, rukovodilac Dnevnog centra u Dobrinju je zahvalna na saradnji koju imaju sa Gradskom bibliotekom:
- Već drugu godinu sarađujemo sa Biobliotekom u Kaknju. Ovaj izlet je zaista specifičan. Ovoga puta je to posjeta vatrogasnom društvu. Prošle godine smo bili na koncertu Bilo jednom na Balkanu i imali smo nekoliko sportskih druženja na kuglanju. Posjetili smo i Bioblioteku.

Dnevni centar u Visokom je poslovna jedinica Javne ustanove Centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona. Finansira se iz budžeta Kantona i iz budžeta općina: Kakanj, Visoko, Breza i Vareš.Ima 73 korisnika usluga od čega je 23 iz Kaknja. Tu je i 15 zaposlenih i jedan volonter iz Njemačke.

djecasenadcisijaSenad Čišija, direktor biblioteke o druženju i saradnji je rekao:
- Ovo je nastavak aktivnosti u okviru Kulturne strategije Zeničko-dobojskog kantona za 2017. godinu. Od niza programskih sadržaja strategije jedna je i vezana za djecu sa posebnim potrebama, a nama se činilo da je najprirodnije to realizovati sa centrom u Dobrinju. Oni su iskazali interes da dođu i obezbjedili smo neka sredstva za druženje, roštiljijadu uz vatrogasnu pokaznu vježbu. Po izrazima njihovih lica, vidi se da su jako zadovoljni i to je najvažnije.Njima trebaju susreti ovakve vrste i potrebno im je naše potpuno prihvaćanje.

Djecu sa posebnim potrebama, i pokaznu vježbu vatrogasaca, sa načelnikom Općine Kakanj i na prijedlog načelnika Mandre posjetili su Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mensur Sinanović, ministar pravosuđa Mirnes Bašić te federalni ministar za prostorno uređenje Josip Martić.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u