KakanjLive | Ponedjeljak, 13.07.2020. godine

Upozorenje i obavijest o upotrebi podzemnih kontejnera

23.09.2016. - U ponedjeljak, 26. septembra 2016.godine, u funkciju će biti pušteni podzemni kontejneri koji su proteklih dana ugrađeni u gradskom području Kaknja, a dan kasnije počinje i otkup pvc flaša, limenki i papira

Od građanske posvećenosti, pažnje i savjesnog odnosa pri odlaganju smeća u podzemne kontejnere zavisi čistoća prostora oko kontejnera, čistoća zelenih i drugih površina.

Do sada smo imali otvorene kontejnere iz kojih se izbacivalo smeće, pa se dalje raznosilo po svim površinama. Bez obzira što su savjesni građani komunalni otpad ubacivali u kontejnere, otpad je ubrzo nakon ubacivanja završavao na širem prostoru oko kontejnera, na zelenim površinama, na igralištima, svuda i na svakom mjestu...
Sada je omogućeno da pristup otpadu ima isključivo nadležno komunalno preduzeće.

Ubacivanje otpada u podzemni kontejner

Međutim, sada je ključno da se komunalni otpad ubacuje kroz otvor u podzemni kontejner. Neke vrste otpada poput kartonskih kutija i slično će zahtijevati da se prije odbacivanja u podzemni kontejner izlome ili saviju kako bi mogle biti ubačene kroz otvor. To nikome ne bi trebalo biti teško uraditi. Samo treba imati u svijesti da ćemo na takav način spriječiti da otpad završi u našem neposrednom okruženju, praktično pred našim vratima.

Besplatan transport kabastog otpada

Posebna priča je kabasti otpad. Ova vrsta otpada se ne smije odbacivati pored kontejnera. U takvim slučajevima potrebno je pozvati Javno preduzeće “Vodokom” Kakanj koje će izvršiti odvoz krupnog otpada. Dakle, svi oni koji žele izbaciti stari namještaj, bijelu tehniku i slično trebaju samo pozvati broj 032/555 512 nakon čega će na lice mjesta doći namjensko vozilo “Vodokoma” i besplatno izvršiti odvoz ovog krutog otpada.

Kontrola i kazne

Nesavjesne pojedince kojima je teško otvoriti poklopac i ubaciti smeće i koji sa određene razdaljine ili iz automobila izbacuju smeće pored kontejnera upozoravamo da će se podzemni kontejneri stalno obilaziti i nadgledati, da će se svaka incidentna situacija detaljno istraživati uz pomoć video-nadzora i da će svaka nesavjesna radnja biti oštro sankcionisana. Novčane kazne za ovu vrstu prekršaja se kreću u rasponu od 300 do 1.000 KM.

Otkup pvc flaša, limenki i papira

U Kaknju se uvodi još jedan novitet. Od utorka 27. septembra svi građani će moći Vodokomu prodavati pvc flaše, limenke i papir koji prikupe, a otkup će se vršiti svakog utorka i četvrtka, od 13:00 do 15:00 sati, na platou ispred solitera 1.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u