KakanjLive | Utorak, 26.01.2021. godine

Udruženje Slatki život traži pomoć Vijeća

21.06.2019. - Za devetoro kakanjske djece oboljele od dijabetesa Udruženej Slatki život je Općini i Općinskom vijeću uputilo molbu da Vijeće odobri sredstva za redovnu nabavku senzora za aparate FreeStyle Libre

libre
Oboljeli od dijabetesa tipa 1, da bi izmjerili nivo glukoze u krvi trebaju se četiri do šest puta dnevno bosti iglicama u prste. Nakon dužeg vremena ubodi postaju bolni i može doći do upala ubodnih mjesta. Devetoro djece iz Kaknja, sa registrovanim dijabetesom, šećer u krvi mjeri aparatom FreeStyle Libre, čime se izbjegavaju neželjene posljedice od čestih uboda iglom. Ovi aparati koriste senzore koji 14 dana, svaki minut pokazuju stanje glukoze. Na taj način uklanja se potreba svakodnevnih uboda u prste te izbjegavaju moguće posljedice i olakšavaju izvršavanje svakodnevnih obaveza ali i korištenje slobodnog vremena za odmor i igru.

Roditelji devetoro djece, koji su članovi Udruženja dijabetičara Slatki život Kakanj veoma teško obezbjeđuju sredstva za nabavku senzora koji na mjesečnom nivou za jedno dijete iznose 60 Eura. Ukupno za devetoro djece to je 540 Eura svaki mjesec.

Kako bi se ovoj djeci omogućilo bezbrižnije i normalnije djetinjstvo, a roditeljim pomoglo u nabavci ovih senzora Udruženej Slatki život se obratilo Općini Kakanj i Općinskom vijeću da iz budžeta Općine Kakanj izdvoje sredstva za nabavku senzora za godišnju upotrebu. Iz Udruženja ističu da imaju veoma dobru saradnju i puno razumijevanje, kao i konkretnu pomoć općinskog načelnika Aldina Šljive, da je tako bilo i od strane ranijeg načelnika Nermina Mandre i da se nadaju kako će Vijećnici također imati sluha i da će donijeti odluku o obezbjeđenju potrebnih sredstava.

Prema našim saznanjima, za djecu oboljelu od dijabetisa, u Zeničko-dobojskom kantonu, Općina Vareš je obezbjedila sredstva za nabavku senzora kojima se umjesto iglom, digitalno mjeri nivo šećera u krvi.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u