KakanjLive | Utorak, 14.07.2020. godine

U toku su radovi prve faze sanacije deponije Bare

28.05.2018. - Prošle sedmice su počeli radovi prve faze sanacije deponije Bare na kojoj se u januaru 2015. godine dogodilo klizište u kojem je jedno lice poginulo a više porodica zbog sigurnosnog rizika iseljeno. Okončanjem radova sve porodice će se moći vratitiu u svoje stambene prostore

Protekle sedmice počeli su radovi na sanaciji deponije jalovine Bare. U okviru ovih radova biće rasterećena padina koja inače svo vrijeme poslije januara 2015. godine miruje, ali bez obzira na stanje mirovanja, neophodno je odraditi poslove sanacije kako bi u potpunosti bio otklonjen sigurnosni rizik za kuće i stanove u barakama, koje se nalaze u podnožju kamara-rudničke jalovine na kojima se izvode radovi sanacije.

Saniranje klizišta biće izvedeno izgradnjom drenažnih kanala kako bi se mogle prikupljati oborinske i porocjeđene vode. Pored toga rasterećenje padina će biti izvedeno izvođenjem radova sa vrha prema podnožju formiranjem etaža i rampi na odlagalištu, a prema projektnoj dokumentaciji koju je uradio Rudarski institut iz Tuzle. Biće urađen i glavni drenažni kanal u nožici klizišta. U području, iznad objekata gdje se pojavilo klizište planira se izmjena materijala sa izradom glavne drenaže korištenjem lomljenog kamena.Planirano je da radovi traju četiri mjeseca.

Izvođač radova je Trgošped d.o.o Kakanj, a investitor JP Elektroprivreda d.o.o. Sarajevo. ZD RMU Kakanj d.o.o Kakanj.

Treba reći da se nekoliko porodica na vlastitu odgovornost vratilo u svoje stambene jedinice i već izvjestan vremenski period žive u podnožju deponije. Dio porodica čeka da se izvrši ova sanacija kako bi imali potpune sigurnosne uvjete za povratak.

Povodom početka ovih radova Općina Kakanj je uputila čestitku i izraze zahvalnosti menadžmentu Rudnika mrkog uglja Kakanj i v.d. direktoru Seadu Imamoviću.

Iz općine Kakanj izražavaju nadu da će nakon završetka sanacije deponije doći i do vraćanja ovog prostora Općini Kakanj kako bi se intenzivirale aktivnosti na realizaciji zamisli da se na tom lokalitetu gradi sportsko-rekreativni centar Bare. Radi se o viziji da se nakon sanacije deponije na nekoliko platoa , fazu po fazu, izgradi veliki sportsko-rekreativni kompleks. Velike stvari zahtijevaju i određeno vrijeme za realizaciju, iznalažanje novčanih sredstava, partnera u realizaciji, ali upornost i odlučan rad uvijek rezultiraju uspješnim ostvarenjem zacrtanih ciljeva.Zato treba vjerovati u ostvarenje ove ideje.

Podsjećamo, početkom januara 2015. godine u naselju Bare, na deponiji rudničke jalovine aktivirano je klizište u kojem je smrtno stradala jedna osoba. Brojne porodice tada su zbog uništenih domova i sigurnosnog rizika morale biti iseljene.

A.Z./KakanjLive

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u