KakanjLive | Ponedjeljak, 06.07.2020. godine

U svečanom stroju odata počast palim borcima

01.12.2016. - Ovakvim manifestacijama baštinimo i čuvamo sjećanje na najčasnije trenutke, događaje, ličnosti i uspjehe u novijoj istoriji naše domovine

Obilježavanje 1. decembra, Dana Trećeg korepusa Armije Republike BiH danas je u Kaknju počelo postrojavanjem počasnog voda iz sastava Drugog pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga BiH. Prisutnim građanima Kaknja i gostima govorio je predsjednik Skupštine Ratnih vojnih invalida Zeničko dobojskog kantona Midhat Hodžić, a zatim su brojne delegacije položile cvijeće na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. i Spomen-obilježje palim  borcima NOAR-a 1941-1945.godina. Na ovaj način počela je završna manifestacija obilježavanja Dana Trećeg korpusa, koji je tokom odbrambeno oslobodilačkog rata djelovao na području 22 općine.

Aktivnostima koje su trajale prethodnih mjesec dana aktivisti Kantonalne organizacije ratnih vojnih invalida dostojanstveno su i sa pijetetom obavili posjete šehidskim porodicama i saborcima, proučena je fatiha, položeno je cvijeće i odata počast šehidima i poginulim borcima na mnogim spomen obilježjima, uključujući spomen obilježje u Kamenici. Proučen je tevhid u džematima na području zeničkog i sarajevskog muftijstva. Izvršen je obilazak i posjeta mezara predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića i komandanta Armije R BiH, rahmetli Rasima Delića.

treci_midhat_hodzicMidhat Hodžić, govorio u ime Saveza ratnih vojnih invalida Ze-Do kantona

Midhat Hodžić, predsjednik Skupštine Saveza ratnih vojnih invalida Ze-do kantona, je ovom prilikom zahvali svima koji su došli da prisustvuju obilježavanju godišnjice Korpusa i naglasio:
- Savez ovakvim manifestacijama baštini i čuva sjećanje na najčasnije trenutke, događaje, ličnosti i uspjehe u novijoj istoriji naše domovine, međunarodno priznate države, ukazuje na potrebu kolektivnog sjećanja kako nam se u budućnosti ne bi ponovili genocidi, urbicidi i uništavanje domovine za koju rezerve nemamo.

treci_ratnezastaveDefile ulicama Kakanj

Uoči održavanja centralne svečanosti, građani Kaknja i gosti iz općina sa podružja ratne odgovornosti Trećeg korpusa, uz zvuke orkestra Rudarske glazbe, u patriotskom dekoru ratnih zastava jedinica Trećeg korpusa, prodefilovali su ulicom Alije Izetbegovića do kompleksa Kulturno sportskog centra Kakanj.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u