KakanjLive | Nedjelja, 20.09.2020. godine

U Muzeju izložba Srebrenički put pakla

12.07.2017. - Izložba će biti otvorena i dostupna za javnost do kraja jula u Muzeju Kaknja. Pozivamo građane da posjete izložbu.

izlozbatxsreb_1

Povodom 11. jula, dana kada se obilježava godišnjica genocida koji je počinjen 1995. godine u Srebrenici, Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj  u Muzeju Kaknja pripremila je izložbu fotografija pod nazivom “Srebrenički put pakla” i promociju Fotomonografije ‘Srebrenički put pakla 1995 – 2015’ autora Ahmeta Bajrića Blicka.

Izložbu „Srebrenički put pakla“ čini oko 70 panela štampanih na platnu na kojima je više od 100 fotografija.

Fotomonografija „Srebrenički put pakla 1995-2015. godina“ je jedinstvena knjiga u kojoj su hronološki prikazani najvažniji momenti zabilježeni na fotografijama u toku dvadeset godina od počinjenog genocida nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN-a – Srebrenici.

Ahmet Bajrić Blicko je jedini fotoreporter koji je zabilježio izlazak ranjenika, deportovanih civila i preživjelih iz „kolone smrti“ koji su prešli ili deportovani na teritoriju pod kontrolom Armije R BiH.
Bajrić je jedini objektivom svog fotoaparata na području Nezuka nadomak Sapne uspio zabilježiti proboj Srebreničana na slobodnu teritoriju, a njegove autentične fotografije obišle su cijeli svijet.
Traženje nestalih prilikom otkrivanja i ekshumacija masovnih grobnica u Podrinju, otvaranje Memorijalnog centra u Potočarima, organizacije kolektivnih dženaza identificiranih Srebrenčana, komemoracije i posjete poznatih zvaničnika Potočarima i Srebrenici te njihovo odavanje poštovanja žrtvama genocida – samo su neki od događaja koje je Bajrić ovjekovječio svojim fotoaparatom.

Izložba će biti otvorena i dostupna za javnost do kraja jula u Muzeju Kaknja. Pozivamo građane da posjete izložbu.

U okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj će u petak 14.jula u Muzeju Kaknja organizirati i promociju knjige Dževe Avdić pod nazivom „Moj osmijeh je moja osveta“.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u