KakanjLive | Utorak, 14.07.2020. godine

U kakanjskoj koaliciji 24 vijećnika

21.11.2016. - Pet političkih subjekata potpisalo koalicioni sporazum za djelovanje u Općinskom vijeću Kaknja

Danas je potpisan koalicioni sporzum pet političkih subjekta iz sastva Općinskog vijeća Kakanj. Potpise na lokalnu koaliciju stavili su predsjednici općinskih organizacija SDA, SBB, Stranke za BiH i HDZ, a peti koalicioni partner je nezavisni kandidat iz reda nacinalnih manjina Mujo Fafulović. U ovoj koaliciji ukupno je 24 vijećnika što je apsolutna većina u Općinskom vijeću Kaknja.

Ova koalicija je nazvana širokom koalicijom, jer je predizborna SDA-SBB proširena novim političkim subjektima. S obzirom na političko djelovanje u prethodnom mandatu, moglo bi se reći da je nova koalicija ustvari proširena samo za vijećnike SBB-a.

Ovo političko udruživanje zasnovano je na predizbornim programima svih stranaka, a prilikom njenog formiranja postignuta je maksimalna saglasnost oko svih pitanja. Nije bilo posebnih problema. Zajednički ciljevi određuju djelovanje ove koalicije. Postignuto je usaglašavanje oko strateških ciljeva. Pregovori su bili kratki i konstruktivni. Najmanje se razgovaralo o kadrovskim pozicijama, a najviše o tome šta sve treba raditi naredne četiri godine.

nermin_mandraNermin Mandra

Općinski načelnik Nermin Mandra, koji je prisustvovao potpisivanju ovog partnerstva ovako je prokomentarisao formiranje koalicije i njeno djelovanje:
- Sa ovom koalicijom imamo jedan širok krug ljudi koji će razmatrati sve prijedloge općinske administracije. I to je dobro. Mislim da ćemo se u koaliciji takmičiti u predlaganju boljih rješenja i boljih odluka. Bitni su projekti, radi njih se formira koalicija a nikako radi stranačkih prepucavanja.To je samo bespotrebno gubljenje vremena. Programi svih političkih partnera su usmjereni na poboljšanje kvaliteta života, uz profesionalan odnos općinske administracije ne vidim da bi trebali postojati problemi posebne vrste. Uključujući i opoziciju mi smo pokazali da na takvim osnovama Vijeće može uspješno funkcionisati. Ubjeđen sam da će to tako biti i naredne četiri godine. Naravno ne očekujem da se složimo oko svih prijedloga i programa. Razumljivo je da će biti različitih stavova jer očekujem da će ova koalicija biti u interesu kvaliteta, najveća opozicija prijedlozima izvještaja i programa samo kako bi se postizali najbolji mogući rezultati, završio je Nermin Mandra.

sejad_zaimovicSejad Zaimović

- Na zadovoljstvo svih građana općine Kakanj očekujemo da u ovom mandata postignemo još bolje rezultate u odnosu na prethodne četiri godine. Ovom koalicijom omogućavamo još bolje funkcionisanje izvršne vlasti, odnosno općinskog načelnika Nermina Mandre, koji je dobio, možemo reći, plebiscitaranu podršku birača, rekao je predsjednik SDA Kakanj, Sejad Zaimović.

enver_merdicEnver Merdić

- Tačno je da smo napravili ovakav sporazum. Općini je potrebna  širina u vlasti, kako bi kvalitetno prevazilazili probleme u naredne četiri godine.Ovakvu koalciju zaslužuju i građani Kaknja.Mi ćemo biti za sve važne dogovore bitne ta razvoj Kaknja. Želimo dijalog, razgovor i dogovor, rekao je Enver Merdić, predsjednik Općinske organizacije SBB Kakanj.

resad_merdicRešad Merdić

Predsjednik Stranke za BiH, Rešad Merdić, o koaliciji kaže: 
-Nadam se da ćemo ovom širokom koalicijom riješiti neke bitne projekte koje nismo mogli u ranijem periodu. Mislim da ćemo u tome uspjeti zajedno sa Općinskim načelnikom koji  je već  dokazao, uz podršku Stranke za BiH, da se zajednički, transparentno i dogovorom može rješeavti puno toga.

slaven_katicicSlaven Katičić

- Ovo je kontinuitet koalicje koja je sada pojačana Savezom za bolju budućnost. Nadam se dogovorima uz uvažavanje i bez ucjenjivanja.To treba biti naša vodilja i tako ćemo građanima poslati najbolju poruku, rekao je Slaven Katičić.

mujo_fafulicMujo Fafulić

Mujo Fafulić je kratko rekao:
-Po prvi puta imamo ovako jaku i brojnu koaliciju.Mislim da ovom većinom najviše trebaju dobiti građani Općine Kakanj.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u