KakanjLive | Ponedjeljak, 14.06.2021. godine

U izuzetno borbenoj utakmici Široki imao više sreće

03.02.2018. - Košarkaši Kaknja, iako imaju skraćenu klupu, lavovski su se borili i prosto je nevjerovatno odakle još izvlače toliku snagu za pokazanu borbenost i energiju kontra svježije, snažnije i visočije ekipe Širokog

Počelo je obostranim greškama u napadu. Prvi poeni postignuti su sa linije slobodnih bacanja  2:0 za Kakanj nakon što je Markus Lončar faulirao Milivoja Božovića. Gosti su prve poena postigli tricom Cromera, koji je najavio odlličnu individualnu predstavu i do kraja utakmice tako i odigrao. Domaće košarkaše , na početku nisu htjeli ni ziceri ni šut. Darko Talić je promašio prvi pokušaj za tri poena, a Aldin Muflizović, u visokoj odbrani Širokog za redom dva puta ne uspijeva ubaciti zicere. Ipak kombinatorika koju su pod košem nakon toga izveli Božović i Mirković oduševljave sve prisutne u dvorani i najavljuje kvalitetnu utakmicu. Prvi period, završava Cromer na isti način kako je i otvorio poentiranje za svoju ekipu, tricom na samom kraju četvrtine i donosi prednost Širokom, od četiri poena 17:21. U drugom periodu gosti uspijevaju ovu prednost povećati i do deset razlike, prvo tricom Cromera za 24:34, a onda i tricom Matea Drežnjaka za 30:40. Za to vrijeme svi pokušaji, Kaknjaca za tri poena izuzev jednog Božovićevog šuta, jednostavno neće da prođu obruč.Na poluvrijeme se otišlo sa osam poena prednosti Širokog.

Nevjerovatno jakim pritiskom, u kojem su igrači Širokog napravili niz pogrešaka u predavanju lopte, fantastičnom borbenošću u zaustavljanju organizacije gostujućih napada, Kaknjci su na početku treće četvrtine od minus osam iz prvog poluvremena (32:40), za dvije minute i 30 sekundi rezultat okrenuli u svoju korist 45:43. Međutim ovaj tempo, sa skraćenom klupom, koju Kaknjci imaju duži vremenski period, bilo je nemoguće održati tako da je poslioje 30 minuta igre ponovo deset razlije za goste 52:62.

Posljednji period, skoro kompletan, domaće košarkaše sa klupe je vodio prvi Pandžin asistent Benjamin Šabić. Josip je završio u svlačionici, uz skandiranje njegovog imena, jer se publika nije složila sa sudijskim odlukom-isključenjem, Josipa Pandže. I ne samo da se publika nije složila sa ovom sudijskom odlukom.I prije ovog trenutka, a i kasnije bilo je i biće materijala za naknadno pregledavanje svega što su pravilno i nepravilno, dosudili Bijedić, Nikšić i Palo. Kakvu su tenziju napravili dobro su i prošli.

U dramatičnoj završnici Košarkaši Kaknja su bili na jednu loptu do pobjede. Konačno je proradio i šut za tri poena, ali očigledno kasno. Prosto je nevjerovatno kako su ovi momci smogli snage da zamalo dođu do preokrerta, kontra odmornije, snažnije i visočije ekipe Širokog, koja je ipak kontrolisala utakmicu od početka da kraja.

Košarkaši Širokog večeras su imali više sreće. Uz sreću se vidjelo i koliko su se sistematično pripremili za igru Kaknja. Očigledno su analizirali svaki detalj i odigrali utakmicu pružajući otpor sličnom taktikom kojom to rade i Kakanjci. Imali su košrakaši Širokog precizniji šut za tri poena koji večeras nije polazio za rukom Pandžinim momcima. Košarkaši Kaknja su protiv sebe imali i niz nerazumljivih i neujednačnog kriterija pogrešaka sarajevske trojke koja je na sebe navukla gnjev kakanjske publike.

pandzaiskljucenjePosljednjih sedam minuta utakmice Josip Pandža nije vodio svoje momke jer je isključen nakon druge tehničke greške. Ovaj čovjek je reagovao na nepravdu. Nije Josip Pandža reagovao na pravedno djeljenje pravde, nego na očigledne propuste. Ali tako je to u našem košarkaškom prvenstvu, sudijske odluke se često bitne i najčešće, kada je ovako rezultatski tijesno, upravo njihovih par previda odluče pobjednika.

KK Kakanj – HKK Široki 80:82
(17:21, 15:19, 20:22 i 28:20)
Dvorana KSC u Kaknju. Gledalaca 1000. Šef sudijske posade: Haris Bijedić (Sarajevo). Prvi sudija: Nermin Nikšić (Sarajevo). Drugi sudija: Mirza Palo (Sarajevo). Delegat/komesar: Medin Duškaj (Sarajevo).
KK KAKANJ:Ermin Dedić 20, Darko Talić 8, Ernes Mešinović, Aldin Muflizović, Sead Delibašić, Adi Zahiragić 10, Nebojša Maksimović 4, Damir Pirić, Zlatan Tepić, Adam Mirković 10, Milivoje Božović 26 i Nermin Buza 2.Trener: Josip Pandža. Asistenti: Benjamin Šabić, Mirnes Ganić i Mirza Demir.
HKK ŠIROKI: Josip Naletilić 4, Jure Soldo, Markus Lončar 8, Ivan Mikulić 3, Taljon Jamarvious Cromer 28, Mateo Čolak 17, Jure Zubac 1, Mate Sušak, Ivan Karačić 6, Mateo Drežnjak 5, Dario Drežnjak 7, Josip Batinić 3. Trener:Damir Vujošević.

A.Zekić/KakanjLive

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u