KakanjLive | Ponedjeljak, 14.06.2021. godine

U Bratuncu minimalan poraz košarkaša

21.10.2018. - Četiri poena razlike izgubili su košarkaši Kaknja prvu utakmicu ovogodišnjeg prvenstva

bratunackakanj
Košarkaši Kaknja su u prvom kolu, na gostujućem terenu u Bratuncu poraženi sa četiri poena razlike 86:62. Međutim, kako je ova utakmica počela nije se moglo ni naslutiti da će kakanjski košarkaši u drugom poluvremenu doći u egal i zamalo okrenuti rezultat u svoju korist. Prava je šteta što su u prve dvije dionice poklekli pred domaćom publikom Bratunca i pod dojmom favorita. U prve dvije dionice naši su košarkaši ubacili ukupno 28 poena, od čega u drugoj četvrtini samo 13. Sa druge strane u timu domaćina posebno su bili šuterski raspoloženi, a izdvajali su se igrači sa brojem 1 i 17, amerikanaci Wesley Alcegaire i Nix Tavarion koji su zajedno od sedam pokušaj za tri ubacili šest, oba po tri. Sa druge strane u ekipi Kaknja od 11 pokušaja za tri poena samo je jedan i to Ivana Begića prošao kroz obruč. Iz kontri u prvom poluvremenu domaći su postigli 13 poena, a gosti šest. Sve je to rezultiralo da se prvo poluvrijeme završi razlikom koja je obećavala da će Bratunac u svoju prvu sezonu u BH košarkaškoj eleiti ući pobjedom, razlika je izgledala nedostžnom, na odmor se otišlo sa rezultatom 44:28. Velikih 16 poena razlike, sigurno prije utakmice nisu očekivali ni u jednoj ni u drugoj ekipi.

Drugo poluvrijeme je potpuno drugačija priča. Kakanjci postižu 54 poena, u svakoj četvrtini po 27 i pokazuju da su sa previše respekta i previše nepotrebnog pritiska ušli u ovu utakmicu. U trećoj dionici samo za dvije minute i 20 sekundi Josipović, Palavra, Arslanagić i Jovanović svojim poenima prave seriju od 0:11 i dolaze do minusa od pet poena. Tako se za kratko vrijeme onih 16 sa poluvremena značajno istopilo.

U zadnjem periodu  poslije trice Adnana Arslanagića za smanjenje rezultata na 62:65, domaći trener traži tajmaut, a poslije toga kapiten Muflizović sa dva slobodna bacanja smanjuje rezultat na jedan razlike za domaće, bilo je 64:65. Kada se očekivalo da će naši košarkaši okrenuti rezultat potpuno u svoju korist, domaći serijom od 7:0 , Wesley Alcegaire (5) i Stefan Nikolić (2) odlaze na plus osam poena (72:64). I u ovom posljednjem periodu Kakanjci su stigli do 74:72 jednu minutu i 54 sekunde prije kraja. Međutim devet sekundi do kraja semafor je pokaziva deset poena razlike za domaće 84:74. Međutim u narednih šest sekundi Željko Palavra i Adnan Arslanagić ubacuju po tri poena i smanjuju na 84:80. U narednom napadu bilo je 86:80, a onda je sa slobodnih bacanja poentirao Adnan Arslanagić za 86:84. Tako je od velikih minus 16 na poluvremenu Kakanj stigao do podnošljivog poraza od četiri poena razlike. Šteta jer boljim pristupom u prvom poluvremenu sa ovog gostovanja moglo se vratiti i sa pobjedom.

Poslije utakmice, trener Benjamin Šabić nam je izjavio:
- Ušli smo sa malim grčem i nesigurnošću u utakmicu, to govori i 28 poena u prvom poluvremenu i šest izgubljenih lopti. Dopustili smo protovniku da iz tranzicije dođe do nekih otvorenih šuteva gdje se vidjelo da su večeras raspoloženi prvo poluvrijeme sa sedam trojki, a poslije pogađaju i iz dosta teških situacija, što nam nije omogućilo da razvijemo tranziciju. Uspjeli smo da se vratimo korz treću cetvrtinu i u četvrtoj prilazimo na 74:72 na dvije minute do kraja.Čestitke ekipi Bratunca na pobjedi i sve pohvale za ispunjene tribine i fer navijanje.

KK Bratunac – KK Kakanj
(23:15; 21:13; 18:27; 24:27)

Sportska dvorana u Bratuncu. Prvo kolo prvenstva BiH u košarci. Gledalaca 500. Sudije: Nermin Nikšić, Tarik Nikšić i Samir Kadrić. Delegat: Medin Duškaj.

KK Bratunac: Nemanja Nikolić 4, Stefan Nikolić 13, Mladen Pantić 19, Nix Tavarion 13, Wesley Alcegaire 23, Nikša Nikolić, Nemanja Pavlović 12, Goran Bogićević, Dejan Alempić, Miloš Milošević, Dušan Maksimović, Miroslav Kovač 2: Treneri: Ognjen Radić, Jugoslav Petrić i Miloš Šarenac.

KK Kakanj: Ivan Begić 11, Igor Josipović 15, Aldin Muflizović 4, Haris Ćurevac 4, Adnan Arslanagić 25, Mirza Velić 5, Ernes Mešinović, Nermin Buza 4, Luka Jovanović 2, Željko Palavra 12, Sead Delibašić, Zlatan Tepić. Treneri: Benjaamin Šabić, Mirnes Ganić, Mirza Demir.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u