KakanjLive | Subota, 23.01.2021. godine

Tvornica cementa obilježila četrdeset godina rada

05.07.2018. - Svečanost povodom 40 godina rada Tvornice cementa održana u krugu Tvornice, a povodom jubileja Općini Kakanj dodjeljena donacija u vrijednosti od 40 hiljada KM. Sredstva će biti iskorištena za nabavbku mobilijara u Maloj ulici

Tri hiljade Kakanjaca i Tvornica cementa družili su se, u nedjelju 1. jula, na Danu otvorenih vrata, povodom Četrdeset godina od početka rada Cementare. U srijedu 4. Jula, povodom istog jubileja Uprava Tvornice cementa bila je domaćin zvaničnicima iz privrednog, društveno političkog, vjerskog i sportskog života lokalne i šire zajednice. Čestitke povodom jubileja ispred upravne zgrade Tvornice primali su članovi Uprave: Branimir Muidža, generalni direktor, Izudin Neimarlija tehnički direktor i Zehra Obralija direktorica ekonomsko finansijskih poslova. U zelenom okruženju, "bosanskog" botaničkog vrta, ispred zgrade sagrađene betonom iz kakanjskog cementa, uz vrtna i scenska svjetla, svečanost je otvorila Maja Munda, poznato tv voditeljsko lice, a zatim se gostima, radnicima Tvornice i građanima Kaknja obratio domaćin, direktor tvornice Branimir Muidža. Biranim riječima praveći vlastitu retrospektivu i poređenja različitih vremenskih perioda u kojima se gradila Cementara i u kojima se proizvodio cement, istakao je posebnu zahvalnost svima koji su na različite načine učestvovali u Cementarinom radu dugom 40 godina:

012

- Zahvaljujem svim medijima u gradu Kaknju, zahvaljujem svim našim poslovnim partnerima, zahvaljujem Načelniku Općine, zahvaljujem općinskoj administraciji na podršci u radu, međutim na kraju i ponajviše hvala građanima Kaknja na razumijevanju za sve naše aktivnosti prije svega na strpljenju koje ste pokazali 2000. godine, kada ste nam dali rok i kada smo to povjerenje opravdali. Smanjili smo emisije prašine za 99 posto i pitanje zaštite okoliša je naš trajni zadatak.

Upravo zbog odnosa sa građanima, gospodin Muidža je izdvojio jedno od priznanja Tvornice cementa, kao najdraže i najviše obvezujuće:

- U prethodnih nekoliko godina dobili smo čitav niz priznanja za rad Tvornice cementa Kakanj te individualnih priznanja. Međutim samo kod jednog priznanja osjetio sam trnce, samo sam se tada naježio, osjetio veliku sreću i veliki ponos. To je bilo prilikom primanja priznanja Grb općine Kakanj kojeg ste nam dodjelili. Time ste nam ukazali veliku čast, dali ste nam ogromno priznanje ali ujedno ste nam dali ogromnu i trajnu obavezu da budemo još bolji partner, da budemo još bolji komšija i još bolji prijatelji.

vaucerNa kraju govora dirktor Muidža je načelniku Općine Kakanj, uručio vaučer vrijedan 40 hiljada maraka. Simbolično za 40 godina rada. Ustvari, novac je dodjeljen građanima Kaknja, a njime će se urediti mobilijar na Maloj ulici u okviru rekonstrukcije glavne gradske saobraćajnice. Zahvaljujući se u ime stanovnika Kaknja, općinski načelnik Nermin Mandra je između ostaloga rekao:

- Nije ovo jedina donacija, jedina pomoć koju Tvornica cementa daruje našoj lokalnoj zajednici. Nemoguće je to sve reći jer nema sfere društvenog života gdje Tvornica cementa nije aktivno uključena. Za posljednjih šest godina koliko sam Načelnik općine, vidim recept i formu ponašanja jedne društveno odgovorne firme i ne samo društveno odgovorne spram lokalne zajednice u kojoj djeluje nego i spram cijele BiH. Sjetimo se elementarnih nepogoda iz 2014. godine kada je Tvornica cementa dala pola miliona maraka ugroženima. Ne postoji aktivnost u Kaknju koja nije popraćena podrškom. Od Doma kulture, osnovnih i srednjih škola, Doma zdravlja, preko svih igrališta u Kaknju koja su napravljena posljednjih godina. Sport u Kaknju sigurno ne bi bio na ovom nivou, uvažavajući i pomoći svih drugih, da nije Tvornice cementa Kakanj. Dakle, jednako kako u Bosni i Hercegovini, sporta ne bi bilo da nije BH Telecoma jer su sponzopri svih liga i svih sportova. U Kaknju je to Tvornica cementa i ništa ne bi bilo ovako da toga nije.

Općinski načelnik je podsjetio na trenutne građevinske radove u gradu, naglasivši namjensku upotrebu večeras doniranih sredstava:

- Građani Kaknja znaju da je u toku velika rekonstrukjcija glavne gradske saobraćajnice, a uz tu saobraćajnicu u Maloj ulici biće ugrađen mobilijar nabavljen ovim sredstvima. To će sigurno oplemeniti naš grad. Biće to nešto što će se posebno svidjeti najmlađim i najstarijima koji budu izlazili u šetnju. Sigurno će lice Kaknja, u narednih mjesec , do dva, biti jedno novo urbano lice i zato hvala vam na ovoj vrijednoj donaciji.

divanhanaTokom večeri, prisutne je vlastitim repertoarom sevdalinki u zanimljivim muzičkim obradama zabavljala Divanhana

Izgradnja cementare je počela 1974, a završena je 30. juna 1978. Tvornica cementa Kakanj svečano je puštena u rad 15. decembra 1978. godine. Kroz pilot-projekt velike privatizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine većinski dio Tvornice cementa Kakanj na međunarodnom tenderu kupila je njemačka kompanija “HeidelbergCement”. Ugovor o kupoprodaji između Agencije za privatizaciju i “HeidelbergCementa” potpisan  je 21. jula 2000. godine. Tako je Tvornica cementa Kakanj postala članicom jednog od najvećih svjetskih proizvođača građevinskog materijala –“HeidelbergCement Grupacije”.

Vezani tekst: Govor Branimira Muidže

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u