KakanjLive | Nedjelja, 20.09.2020. godine

TEEN BIBLIOTEKA-Furam feminizam

18.12.2018. - Program je na rasporedu 19. decembra, srijeda, 2018. godine, sa početkom u 12,30 sati

SAM_0261
JU „ Gradska biblioteka“ Kakanj nastavlja sa realizacijom projekta TEEN BIBLIOTEKA. Ovaj puta biće predstavljena knjiga: „ FURAM FEMINIZAM“, autorice: Lamije Begagić i Marine Veličković.
Knjigu predstavljaju osnovci, učenici 8. i 9. razreda OŠ „ Omer Mušić“ i OŠ „ Hamdija Kreševljaković“. Mentoricesu: prof. Arifa Čeliković i Emina Škorić. Gost programa: Lamija Begagić, književnica.

Iz predgovora:

Ova je knjiga najprije namijenjena djevojčicama, ali nipo-što samo njima. Njena idealna čitateljica ima godina koliko i pripovjedačica, 12, možda 13 ili 11, ne manje, ali sasvim moguće više. Ona, ta zamišljena mlada čitateljica, najvje-rovatnije ide u školu, plusminus sedmi razred, u kojoj se zvanično ne pominje feminizam. Ta škola u koju ona ide sasvim sigurno jedna je staromodna konzervativna usta-nova kojom tumaraju aveti straha, poslušnosti, sile i ne-znanja. Nakon što zvono označi početak časa čuje se u tišini kako vrijeme teče unazad.
Iz knjiga i sa zidova silaze među školske klupe muškarci, sijedi, stari, bradati, mrki, ozbiljni, važni, uredni, bijeli, imu-ćni... Pjesnici, kompozitori, fizičari, matematičari, vojsko-vođe, kraljevi, piloti, genetičari, botaničari, ljekari, pisci,moreplovci, vladike, astronauti... Iz nekog razloga nema među njima žena, ali se o tom razlogu šuti. Ova knjiga je napisana i dolazi u školu da tu šutnju prekine.
Njoj će se obradovati poneka djevojčica kojoj je dosadilo da u toj šutnji bude sama. Obradovaće se i poneka nastavnica, iz istog razloga. I napraviće se buka. Ušetaće kao u jato purana i gusana djevojčica pod čudnim kišobranom među solunce, ilirce, jakobince, derviše, dahije, dadaiste, kotromaniće, nemanjiće, šubiće, mažuraniće, dučiće, pančiće, dačiće, vučiće, višnjiće, međedoviće... I ispuniće se učionica pitanjima kao perjem iz probuđenih jastuka.
Zašto brat ima izlaz do devet, a ja do osam? Zašto nosim tatino prezime, a ne mamino? Zašto žena ne može biti papa? Zašto je menstruacija nečista? – samo su neka od hiljadu pitanja koja čekaju da budu glasno postavljena pre davačima vrlina, prodavačima pravde i jednakosti.

IZ KNJIGE:

U školi nije bilo ništa. mislim, bilo je svašta, ali je većina toga bila prilično dosadna. Iz biologije smo radili neke gliste. nastavnik se nervirao što nikome te gliste nisu zanimljive i za svekrivio internet. nismo imali volje da mu objašnjavamo da je šansa da bi nam gliste bile zanimljive i da internet ne postoji jako mala – osim možda onih gumenih u šećernom prahu.
jako bitna stvar o meni – imam najkul najboljeg druga. mislim, znam da svi misle da su njihovi najkul drugovi najkul, ali moj fakat jeste. par mjeseci je stariji od mene i živi sam sa
mamom. mama mu je isto super kul i ja obožavam ići kod njih vikendom, jer nas pusti da sa njom kuhamo i onda gledamo tonu filmova. jedini fazon sa mojim najboljim drugom je da ima poremećaj u ishrani. mislim to je psihologinja rekla njemu i njegovoj mami. on misli da je psihologinja fulila. ja nisam sigurna. mislim, ne razumijem baš najbolje šta je to. pokušala sam guglati, ali objašnjenja online nisu baš dobra – piše samo da ljudi misle da su debeli i onda neće
da jedu, ali mi to djeluje malo prejednostavno. moj najbolji drug nikada ne kaže da neće da jede, samo mu, tipa, užina uvijek slučajno ispadne, ili nije gladan, ili ne može.

 

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u