KakanjLive | Ponedjeljak, 14.06.2021. godine

TALIĆ-Moja želja je bila da dođem u Kakanj

30.08.2017. - O Kaknju znam ali sam i čuo sve najljepše. Uz trenera Pandžu želim napredovati i to je jedan od razloga za moj dolazak, kaže devetnaestogodišnji košarkaš, a već seniorski reprezentativac Bosne i Hercegovine

darkotalicDarko Talić, juniorski i seniorski reprezentativac BiH u košarkaškom timu Kaknja

Za novu sezonu u Košarkaškom klubu Kaknj angažovano je sedam novih igrača. Svoje mjesto među njima je našao i mladi Darko Talić koji u Kakanj dolazi kao reprezentativac BiH iz upravo minulih pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.Ovdje je na jednogodišnjoj pozajmici s čime su se složili i čelnici Igokee, koji pamte i nezaboravljaju osvajanje šampionske titule u Kaknju u sezoni 2015/2016.

- U Kakanj sam došao na jednogodišnju posudbu. To je bila moja želja. Klub mi je izašao u susret. Želim još više da igram, ali i da napredujem uz trenera Pandžu. Što se tiče Kaknja znam da je prava sportska sredina i o ljudima i gradu čuo sam sve najljepše. Košarkaški klub je posljednjih godina u samom vrhu bh. košarke, pa je i to razlog što sam u Kaknju, rekao nam je jedan od dva nova plejmejkera Pandžinog tima, Darko Talić.

Mladi Talić je drugi bh. reprezentativac koji je pojačao ekipu Kaknja, nakon što se poslije pretkvalifikacionih utakmica košarkaške reprezentacije Kakanjcima pridružio i Adi Zahiragić iz arejevskih Sparsa. S obzirom da igraju na istoj poziciji, organizatora igre, može se reći da ekipa Kaknja na ovoj poziciji ima dva prvorazredna igrača.

U Kaknju bi Darka htjeli gledati što duže

Sigurno je da će Talić u timu Josipa Pandže dodatno napredovati. To pokazuje njegov raskošni talenat i dosadašnji nastupi, posebno u mlađim reprezentativnim selekcijama. Da li će se na kraju sezone vratiti u Igokeu sa kojim bi poslije Kaknja trebao odraditi ugovor do kraja 2018 godine, pred nama je. Vidjet ćemo. Mada košarkaško prvenstvo još nije ni počelo, u Kaknju niko ne sumnja u potencijal Darka Talića, tako da bi ga na našem parketu htjeli gledati što duže.

Upoznajmo Darka

Darko Talić je rođen u Banja Luci 23. februara 1998. godine. Završio je Elektrotehničku školu.Visok je 198 centimetara i igra na poziciji pleja. Višegodišnji profesionalni ugovor potpisao sa Igokeom u oktobru 2016. godine.

Košarku je počeo trenirati sa 11 godina u pionirima Košarkaškog kluba „Šampion Alf-om“, iz Banja Luke. U istom klubu je prošao i kadetsku selekciju. Juniorsku karijeru je počeo u Igokei. Sa seniorskim timom počeo trenirati prije dvije godine, u julu 2015. , kada ga ekipi priključi tadapšnji trener Igosa, Željko Lukajić.

talicdarkoDarko Talić, kada  govori  čini to uz osmjeh u dobrom raspoloženju

Povreda prvog plejmejkera Igosa Džejmsa Robinsona omogućila mu je nastup u seniorskom timu. Bilo je to u FIBA kvalifikacijama za Ligu šampiona, protiv Bara u septembru prošle godine. Dva nastupa, ukupno 24 minute i učinak 4,5 poena, 1,5 skokova i 0,5 asistencija.

U sezoni 2015/2016 zabilježio je šest nastupa u ABA ligi.

Posljednje je sezone bio dio tima Igosa u službenim utakmicama BH Lige 6. U istoj sezoni je igrao i 10 utakmice u ABA ligi. Trener Dragan Bajić pružio mu je veću šansu protiv Budućnosti, kada je igrao 20 minuta, a onda i protiv Zvezde, kada je odigrao 15 minuta postigao šest poena uz jednu asistenciju i jedan skok. Zanimljivo je da je Darko od 16 utakmica odigranih u ABA ligi tri puta nastupio kontra Zvezde.

U ovogodišnjim augustovskim pretkvalifikacijskim utakmicama reprezentacije BiH nastupio dva puta i to sa Slovačkom i Armenijom. U obe utakmice igrao je ukupno tri minute i tako osjetio kako je nastupiti i za seniorski državni tim. Ponovo je jedan Amerikanac bio razlog za njegov nastup, ovoga puta u seniorima reprezentacije BiH. Odlukom Stručnog štaba iz reprezentacije je zbog nediscipline odrstranjen 31-godišnji Amerikanac sa bh. pasošem, Alex Renfro. Na njegovo mjesto pozvan je Darko Talić.

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine U18 nastupio u svih šest službenih utakmica na Europskom prvenstvu od 16. do 22. decembra 2016. godine čiji domaćin je bio turski grad Samsun. Po učinku na ovom prvenstvu bio je naš treći igrač, poslije Muse i Gegića, a ostvario je po utakmici 10,3 poena, 3,3 skoka i 2,5 asistencija.

Adib Zekić/Kakanjlive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u