KakanjLive | Srijeda, 15.07.2020. godine

Svečano počela gradnja džamije u naselju Luka

21.03.2016. - U nedjelju 20 marta, u naselju Luka, zvanično je počela gradnja džamije, što je višegodišnja želja ovog džemata. Riječ je izgradnji potpuno novog objekta, nakon što je srušen stari, jer kapacitetom i funkcionalnošću nije zadovoljavao potrebe mještana.

Svečanost povodom početka gradnje počela je učenjem tekbira poslije podne namaza, a na samom početku prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj Sulejam ef. Čeliković. Čestitao je džematu Luka na odluci da sagrade Allahu dž.š. najdražu kuću i prisjetio se vremena koje je ovdje proveo kao imam rekavši da svojevremeno ovaj objekat nije bio ni predviđen da se gradi kao džamija već je to prvobitno bio mesdžid. Služio je samo za jedan dio mahale, u kojem su se održavale teravije i vjerska pouka za djecu. Imao je površinu 9x9 metara. Međutim džemat Luka je brzo rastao. Sa 280 članova na 480, pa na preko 500 i sada pripada skupini najbrojnjih džemata u Medžlisu Islamske zajednice Kakanj. Ukupno od izgradnje do danas ovaj vjerski objekat je tri puta proširivan i prilagođavan potrebama vjernika u naselju Luka. Tako nešto trebalo je napraviti i ovoga puta. Planiralo se novo proširenje i došlo do zaključka da će biti najkorisnije izvršiti potupunu rekonstrukciju džamije pri čemu će od postojećih objakata biti sačuvana samo munara. Glavni građevinski projekat uradili su diplomirani inženjer građevine Abdulah Delibašić i diplomirani inženjer arhitekture Abdulah Spahić.

- Zadovoljstvo mi je da smo kao projektanti uspjeli realizovati sve zahtjeve Džematskog odbora Luka. To znači da će ova džamija zadovoljiti narasle potrebe. Nova površina džamije je 11x13 metra, a planirano je da zadovoljava potrebe 300 vjernika istovremeno.

Prvi beton u temeljima nove džamije

Početak izgradnje džamije simbolično je obilježen ubacivanjem betona u temelje budućeg objekta, a prije toga, kako to nalaže praksa izvršeno je prinošenje žrtve - kurbana. Simbolične količine betona u temelje nove džamije ugradili su: općinski načelnik, Nermin Mandra, glavni imam, Sulejman ef. Čeliković, predsjednik Džematskog odbora Luka, Jakub Čeliković, predsjednik SDA Kakanj, Sejad Zaimović, predsjednik Medžlisa IZ Kakanj, Nijaz Đokić, imam u džematu Luka, Mustafa Agić, direktor Termoelektrane Kakanj, Enver Merdić. Učinio je to  i ugledni član džemata Luka, Haris Neimarlija  koji je 1971. godine učestvovao u akcijama na iskopavanju temelja za tadašnji mesdžid, zatim  projektanti nove džamije Abdulah Delibašić i Abdulah Spahić, direktor Trgošpeda Iso Zaimović, tehnički direktor Tvornice cementa Kakanj Izudin Neimarlija...

O nastajanju ovog objekta i o gradnji potpuno novog, govorio nam je imam Mustafa Agić:

- Izgradnja džamije zamišljena je u više faza. Prva je realizovana 2007. godine kada je izgrađena nova munara. Onda je donesena odluka da se izgradnja džamije i pratećih objekata realizira u još tri etape. U 2011. godini kupljeno je zemljište i kuća u neposrednoj blizini džamije. Ta kuća je srušena. a napravljen je imamski stan. Naredna faza je podrazumjevala da se u starom imamskom stanu obezbjede uvjeti za obavljanje vjerskih obreda i vjeronauke. Najvažnija faza je počela danas, a to je proširenje džamije.Nismo se odlučili na klasičnu proširenje jer temeljna osnova nije zadovoljavala građevinske kriterije za takve radove i odlučili smo se za novi projekat i rušenje stare džamije.

Vakufnama za vakife

Svaki od članova džemata za izgradnju džamije zadužen je prilogom u iznosu 250,00 KM. Privrednicima je data mogućnost da budu vakifi. Ko učestvuje u izgradnji džamije sa hiljadu i više maraka postaje vakif i prima Vakufnamu od Vakufske direkcije. Ova mogućnost je još otvorena za sve one koji to žele.

Učionica, biblioteka, sala za sastanke, soba za itikaf i musafirska soba su prateći objekti koje ovdje žele graditi nakon što završe izgradnju džamije.

- U džematu Luka trenutno je više od 550 članova, a odziv na akciju za izgradnju džamije je izvanredan. Izveli smo u vlastitoj reiji rušenje starog objekta i na taj način, tokom radova družili se i radili planirajući kako ćemo graditi novu džamiju. Još uvijek postoji velika spremnost svih članova džemata Luka, kako muškog tako i ženskog članstva da svako na svoj način podržava akciju na izgradnji džamije, riječi su predsjednika Džematskog odbora Luka, Jakuba Čelikovića.

Područje Medžlisa Islamske zajednice Kakanj inače je veliko gradilište. Trenutno je u razlišitim fazama realizacije niz objekata. Završna faza se realizira u Brežanima, zatim gradi džamija u Bičeru,, tu je i objekat uz Čaršijsku džamiju, potom džamija u Kaknju 2 i u Ponijerima mektef. Pored toga u svakom od džemata ponešto se gradi.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u