KakanjLive | Utorak, 14.07.2020. godine

Svečano otvoren kabineta turskog jezika

24.02.2017. - Kabinet turskog jezika u Osnovnoj školi

Kabinet je opremljen uz podršku Instituta Yunus Emre, Unije općina turskog svijeta (TDBB) i općine Gebze, a u sklopu projekta koji se sprovodi u BiH. Pripremljen je i bogat kulturno-zabavni program.

Otvaranje Kabineta za učenje turskog jezika uslijedilo je poslije potpisivanja Sporazuma u o saradnja Općina Kakanj i Općine Gebze, uz prigodan kulturno-umjetnički program u osnovnoj školi ''Mula Mustafa Bašeskija'' kojeg su pripremili učenici te škole. Zatim se prisutnima obratila pomoćnica ministra obrazovanja ZDK Bernadeta Galijašević koja je kazala kako je zadovoljstvo vidjeti da se projekat koji je počeo 2011. godine dobro razvija:
"Danas vidimo da ono što smo omogućili učenicima 2011., a to je učenje turskog jezika kao drugog stranog jezika u ovom kantonu to je polučilo da smo ih obogatili za novo znanje jer svaki novi jezik je veliko bogatstvo. Međutim, ono što je značajno jeste da je to jezik naše prijateljske zemlje sa kojom imamo bogatu kulturnu i tradiciju"

Direktor osnovne škole ''Mula Mustafa Bašeskija'' Suad Čeliković zahvalio se svima koji su na bilo koji način doprinijeli da imaju bolje uslove u školi:
''Mi smo danas počastvovani posjetom visoke delegacije iz Turske u povodu otvaranja kabineta turskog jezika kojeg finansira bratska općina Gebze iz Turske, a ujedno u tu saradnju je uključen i institut ''Yunus Emre''. Otvaranje ovog kabineta je kruna saradnje sa institutom ''Yunus Emre'' budući da smo dobili jedan savremeni kabinet turskog jezika sa multimedijalnom tablom i svim pratećim nastavnim sredstvima koja imaju savremeni kabineti. Nadamo se da će ova vrijedna donacija imati pozitivan odjek i u našem gradu i sredini, a ujedno dati učenicima mogućnost da lakše usvajaju turski jezik i kulturu turskog naroda.''

Potom su se prisutnim učenicima i nastavnom osoblju obratili ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç, načelnik općine Gebze, Adnan Köşker i direktor Turskog kulturnog instituta „Yunus Emre“ Mehmet Akif Yaman nakon čega je presijecanjem vrpce svečano pušten u rad moderni novootvoreni kabinet turskog jezika u osnovnoj školi Mula Mustafa Bašeskija.

Direktor Turskog kulturnog instituta „Yunus Emre“ Mehmet Akif Yaman je istakao kako u Bosni i Hercegovni trenutno preko 7.000 učenika uči turski jezik:
''U Bosni i Hercegovini od 2011. godine preko 7.000 učenika uči turski jezik kao drugi strani jezik u 140 škola. To predstavlja veliki ponos za nas i obavezu pa tako intenzivno radimo na povećanju radnji koje će omogućiti lakše učenje jezika vašoj djeci. Veliki broj djece koja uče turski jezik rado povedemo na razna putovanja u Tursku, a isto tako i djecu iz Turske u BiH, kako bi se što bolje upoznali i družili.''

E.Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u