KakanjLive | Utorak, 26.01.2021. godine

Svečano i ponosno: Otvorena novoizgrađena zgrada Općine Kakanj

24.11.2015. - U okviru Programa obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti BiH svečano je otvorena novoizgrađena savremena administrativna zgrada u kojoj će biti smještene općinske službe. Vrpcu su presjekli općinski načelnik Nermin Mandra i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović

nova_zgrada

Nova zgrada je trebala biti završena u februaru iduće godine. Izgrađena je znatno prije roka. Raspolaže sa 6000 metara kvadratnih korisnog prostora. Sastoji se od podzemnih prostorija sa 52 garažna mjesta, te tri etaže. Ima pet poslovnih prostora, šalter-salu, salu za sjednice Općinskog vijeća, veliki hol, salu za vjenčanja, liftove, server-sobe, prostorije za smještaj službenika koji rade u općinskim službama i Zavodu za planiranje i izgradnju općine Kakanj, te druge prostorije. Svi dijelovi zgrade su bez arhitektonskih barijera i prilagođeni osobama u invalidskim kolicima, a na jednoj od etaža su izgrađeni i posebni toaleti za invalidna lica.

Projektant i nadzor bila je firma „Entasis“ Zenica, izvođač radova u I fazi bio je konzorcij „ITC“ Zenica i „Trgošped“ Kakanj, a u drugoj fazi „ITC“. Tokom izvođenja radova angažirano je i nekoliko podizvođača za određene radove.

Izgradnju zgrade finansirala je Općina Kakanj i to bez kreditnih zaduženja. Finansiranje izgradnje se vrši kroz odlično osmišljen model kojim je osigurano da ulaganje ne optereti Budžet Općine Kakanj.

Rekli su

Načelnik Općine Kakanj, Nermin Mandra:

Posve je jasno da su pogrešna razmišljanja kako će neko drugi doći i riješiti probleme u lokalnim zajednicama. Mi u Kaknju smo odbacili takva razmišljanja i uobičajene stereotipe koji se ogledaju u floskulama „ne može se ništa napraviti“, „to je skupo“, „nema novca“, „to je utopija“, „treba čekati bolja vremena“ itd.Građanima Kaknja želim da iz ove zgrade uvijek nose lijepe dojmove i da novu zgradu doživljavaju kao simbol odvažnosti da se odlučno krene putem prosperiteta. Zahvaljujem se svim mojim saradnicima, Zavodu za planiranje i izgradnju općine Kakanj, projektantima, izvođačima i podizvođačima radova, nadzornom organu i drugim subjektima koji su ulagaili maksimalan napor da se za samo 18 mjeseci izgradi ovakav objekat. Građanima zahvaljujem na strpljenju i razumijevanju činjenice da smo zbog izgradnje ovog objekta morali na duži vremenski period blokirati saobraćaj u dijelu Ulice branilaca.

Ministar civilnih poslova BiH, Adil Osmanović:

Predstavlja mi posebno zadovoljstvo što sam danas ovdje. Drago mi je da su sa nama i prijatelji iz Republike Turske. Drago mi je da je otvaranje ove zgrade upriličeno u povodu Dana državnosti BiH. U nekoliko posljednjih godina sa prostora Općine Kakanj dolaze pozitivne informacije o investicijama u infrastrukturne, privredne, socijalne projekte. Čestitam uspješnom načelniku Općine Kakanj i građanima Kaknja što su prepoznali takvu osobu i dali mu mandat da vodi Općinu i uspješno vodi ovakve projekte. Ova općinska administracija je otvorena prema poslovnim ljudima, a sve za dobrobit građana Kaknja i države Bosne i Hercegovine. Mnogi projekti su ovdje započeti samo zato što je administracija potpuno okrenula list i opredjelila se da u punom kapacitetu privlači domaće i inostrane partnere. To je urnek i primjer svima ostalima. Ne samo načelnicima, nego i ministrima i premijerima. Nemamo pravo kazati da je teško, da je nemoguće, i da se nešto ne može realizovati. Sve se može, samo treba raditi i treba biti opredjeljen da se bude u punom kapacitetu na usluzi građanima. Čestitam vam ovaj prelijepi objekat. Ovo je bilo za očekivati, kao krunu za ovih nekoliko uspješnih godina rada Načelnika i njegove administarcije. Ovo je bilo potrebno Kaknju, bosanskom gradu i nadam se da će investitori biti još prisutniji za dobro svima.

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u