KakanjLive | Utorak, 07.07.2020. godine

Sve izvjesniji toplovod Kakanj-Sarajevo

16.03.2017. - Toplovod iz Kaknja mogao bi zagrijavati Sarajlije od 2020. godine

teksttroplovodFoto:Ilustracija

Toplovod Kakanj Sarajevo je finansijsko-tržišni, društveno-ekonomski i zdravstveno-okolišni u potpunosti opravdan projekt, zaključak je sastanka delegacije Elektroprivrede BiH i predstavnika Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

S tim u vezi, donesen je zaključak da se bez zadrške već sada ide u realizaciju idejnog projekta, što je sljedeći veliki korak do krajnjeg cilja , a to je da se toplovodom iz Termoelektrane Kakanj zagrijava Sarajevo već u grijnoj sezoni 2020–2021. godine, što je racionalno postavljen rok.
Izrada studije idejnog projekta, prema sadašnjim procjenama koštala bi tri miliona KM.Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH uzet će učešće u finansiranju, a mogući finansijeri projekta su Vlada FBiH, Kantonalna vlada, a moguiće je i općine. Projekat će biti prezentiran i USAID-u i SIDA-i da bi prepoznali njegovu važnost i učestvovali u njemu.
S aspekta zaštite okoliša, na godišnjem nivou emisija ugljendioksida u atmosferu bila smanjena čak za šest miliona tona.
Tu je i ekonomska opravdanost, jer bi se za 100 miliona eura manje kupovalo plina, također na godišnjem nivou.
Studije su pokazale da bi se od Kaknja do Sarajeva izgubilo samo dva posto energije, što su minimalni gubici. Studija je, također, pokazala da bi cijena toplinskog megavat-sata na primopredajnim tačkama u toplanama Sarajevo iznosila 58,84 KM, što uključuje i povrat investicije u roku od devet godina. Ta cijena znatno je niža od današnje proizvodne cijene toplana, jer prije nekog vremena cijena toplinskog megavat-sata u toplanama iznosila je 100 KM. Nakon investicije, cijena bi pala na svega 30 KM.

Gradnja toplovoda čini smislenim i gradnju bloka 8 u Termoelektrani Kakanj.

Evropa insistira na čistoj energiji, a s ovim sistemom rada povećava se efikasnost na 70 posto korisnosti termoelektrane. Dakle, 70 posto od uloženog uglja bilo bi vraćeno korisnicima, ili kroz električnu ili kroz toplotnu energiju. U tom lancu, Blok 8 omogućio bi nastavak rudarske djelatnosti u srednjobosanskom uglejnom bazenu.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u