KakanjLive | Ponedjeljak, 21.06.2021. godine

Spars i Zrinjski na vrhu tabele

23.10.2017. - Poslije dva odigrana kola u košarkaškoj BH Ligi 11, izdvojile su se dvije ekipe sa po dvije pobjede: Spars i Zrinjski. Bez poraza su Sloboda i Široki koji su do sada odigrali po jednu utakmicu jer liga broji 11 timova, pošto je Građanski iz Bijeljine odustao od takmičenja


U ovom kolu dva rezultata se mogu smatrati iznenađujućim. Poraz Bošnjaka u Hadžićima i razlika od 40 poena za Slobodu u utakmici sa Vogošćom u Vogošći.

Sarajevo: Bosna Royal - Kakanj 90:80 (20:26, 23:16, 28:14, 19:24)

Kvalitetna utakmica u Skenderiji. Josip Pandža je odlično pripremio ekipu za ovu utakmicu, a to se posebno vidjelo na otvaranju kada je početna petorka Kaknja odigrla možda najbolju prvu četvrtinu ikada. Sa druge strane su imali strašno moćnu Bosnu sa: Pašajlićem, Kneževićem, Brandfordom, Đelmom i Šturanovićem, a vrlo brzo Damjanović je u igru morao ubaciti Radukića i Mikovića koji su uspjeli održati reuzultatski korak na šest pone prednosti za Kakanj. Bosna je pokazala izuzetnu želju za pobjedom jer im je ova utakmica poslije pet službenih poraza značila prekretnicu ili pad u ponor. Uspjeli su, mada su i košarkaši Kaknja pokazali visoku motivaciju, ogromnu želju i u tome se pogubili kroz treći period kada je Bosna napravila odlučujuću prednost. Za Kakanj je podstrek i utjeha igra u prvoj i posljednjoj četvrtini koje su riješili u svoju korist. U svakom slučaju košarkaši Kaknja zaslužuju čestitke. Bosna se namučila, a naši momci, bez obzira na poraz pokazali značajno bolju igru nego u prvom kolu protiv Mladosti.

kosvogosca

Vogošća: KK Vogošća - OKK Sloboda 67:107 (13:26, 20:26, 17:28, 17:27)

U visokoj gostujućoj pobjedi Slobode kod ekipe Vogošće od čak 40 poena razlike ključnu ulogu je odigrala užasno loša, amaterska, odbrana košarkaša Vogošće. U takvoj igri Marko Rikalo je imao 12 asistencija, Almir Hasandić ubacio 24 poena, a Ljubomir Čampara s centarske pozicije, često proigravan, ubacio je 18 poena uz sedam skokova. U petoj minuti Sloboda je povela 9:8 i do kraja utakmice samo povećavala prednost. Muratović je upisao 13 poena, pet skokova, tri asistencije i po jednu ukradenu loptu i blokadu, pa je na kraju imao valorizaciju od 16 indeksnih poena.

kosmostarstud

Mostar: SKK Student - OKK Spars 72:78 (16:18, 20:17, 17:23, 19:20)

Sa valorizacijom od 30 indeksnih poena, najbolji igrač drugog kola je Kenan Bajramović. Postigao je 25 poena, imao sedam skokova i dvije asistencije. Zajedno sa Josipovićem bio je ključni igrač u gostujućoj pobjedi protiv Studenta u Mostaru. Kod mostarskih studenata 25 poena postigao je Miloš Marković, imao je četiri skoka i dvije asistencije i tako je dostigao valorizaciju od 22 indeksna poena. Student u ovoj utakmici kratkom klupom  nije mogao parirati Sparsima koji su kompletirali roster tako da nije važno koja petorka će početi utakmicu.

koshadzici

Hadžići: KK Bošnjak - KK Radnik BN Basket 69:71 (17:19, 19:17, 18:11, 15:24)

Damjan Miloševića je četiri sekunde prije kraja donio pobjedu Radniku u Hadžićima. Bošnjak je na domaćem parketu izgubio rezultatom 71:69. U ovoj utakmici nastupio je i Pavle Boljkovac koji se Radniku priključio prošle sedmice. Imao je učinak od dva poena, dva skoka i pet asistencija. Radnik je forsirao početnu petorku. Od ukupno 71 poen tim koji je počeo utakmicu ubacio je 67 poena. Samo četiri poena ubacili su igrači koji su utakmicu počeli s klupe. Ova statistika je nešto bolja kod Bošnjaka, ali je daleko od optimalnog. Startna petorka Hadžićana ubacila je 52, a klupa 17 poena.Očigledno je da ni jedan ni drugi tim nemaju širinu na klupi tako da će u tom smislu imati problema tokom prvenstva.

kosmrkonjic

Mrkonjić Grad: KK Mladost - HKK Zrinjski 67:81 (11:25, 22:19, 19:22, 15:15)

Procenat šuta za dva poena u ovoj utakmici, kod obe ekipe izuzetno dobar, čak iznad 60 posto. Međutim za tri poena bili su uspješniji gosti iz Mostara, koji su imali procenat trica 45 posto. Ako se tome doda odlična igra Brumita koji je najefikasniji igrač susreta sa 23 poena, a nije ubacio nijednu tricu onda je sve puno jasnije. Međutim nije jasno kako od izuzetno dobre selekcije koju je i ove godine napravio Goran Sladojević, u prve dvije prvenstvene utakmice, pa ako hoćete i u pripremnim utakmicama nije izvučeno ili dobijeno puno više. Individualno Mladost ima fantastičan roster, ali u organizaciji igre i utakmice očigledno nedostaje puno više timske energije.

IMG_0026

Danilo Negovanović-Beli postigao najviše poena

Poslije dva odigrana kola najefikasniji igrač lige je Danilo Negovanovioć iz našeg košarkaškog kluba.Ukupno je ubacio 40 poena. U prvoj utakmici 25 (Mladost) i u drugoj 15 (Bosna). Slijede ga Mujo Tuljković (Vogošća) i Miloš Marković (Student) po 39 poena. Filip Kaluđerović (Radnik) i Igor Josipović (Spars) imaju po 37 poena. Sreten Knežević (Mladost) ubacio je 36, a njegov saigrač Stefan Mijović 35 poena.

Tabela

TABELAKOS_1

Rezultati drugog i parovi trećeg kola

Bošnjak-Radnik 69:71; Royal Bosna-Kakanj 90:80; Vogošća-Sloboda 67:106, Student-Spars 72:78 i Mladost-Zrinjski 67:81 (Široki slobodan).

U narednom, trećem kolu, koje je na programu u subotu 28. oktobra sastaju se: Sloboda-Bošnjak; Široki-Vogošća; Radnik-Student; Spars-Mladost; Zrinjski-Royal Bosna (Kakanj slobodan).Sve utakmice se igraju u 19,00 sati.

A.ZEKIĆ/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u