KakanjLive | Utorak, 22.06.2021. godine

Snimanje novog filma Danisa Tanovića

05.05.2021. - Radnja se događa u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu sarajevskih ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju oko kvaliteta ćevapa u njihovim radnjama, preispitujući, zapravo, životne odluke i prihvatajući neminovne promjene

danis
Danis Tanović danas je u Sarajevu, u okviru projekta "Sarajevo grad filma za globalne ekrane", počeo snimanje svog novog filma, pod nazivom “Deset u pola”.
Film se događa u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu sarajevskih ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju oko kvaliteta ćevapa u njihovim radnjama, preispitujući, zapravo, životne odluke i prihvatajući neminovne promjene.

Sve se u Sarajevu može ismijavati i biti tema viceva, osim jedne stvari, kaže Tanović, a to je odgovor na pitanje: Gdje su najbolji ćevapi u Sarajevu?
Tanović u ovom filmu ponovo sarađuje s Brankom Đurićem Đurom i Izudinom Bajrovićem nakon filmova “Ničija zemlja” i “Smrt u Sarajevu”, a uz Đurića i Bajrovića, u glavnim ulogama su i mladi glumci s Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Kerim Čutuna i Helena Vuković. U glumačkoj postavi su i Anja Matković, Goran Navojec, Nermin Tulić, Mediha Musliović, Davor Domazet, Almir Palata Prle, Faketa Salihbegović-Avdagić, Semir Krivić, Ermin Sijamija, Boris Ler, Sanin Milavić, Mirvad Kurić, Miroljub Mijatović, Armis Mašić.
Reditelj filma je Danis Tanović, scenaristi su Danis Tanović i Nikola Kuprešanin, direktor fotografije Damir Šagolj, snimatelj zvuka Predrag Doder, casting direktorica Timka Grin, kostimografkinja Ina Arnautalić, scenografkinja Sanda Popovac, a šminkerica Lamija Hadžihasanović-Homorac.

Film Danisa Tanovića produciraju "Obala Art Centar", Sarajevo Film Festival i Turska državna radio-televizija (TRT) u okviru zajedničkog projekta "Sarajevo grad filma za globalne ekrane" (SCF GS).
Producenti filma su Mirsad Purivatra, Amra Bakšić-Čamo i Jovan Marjanović, izvršni producent je Adis Đapo. Kreativna direktorica projekta "Sarajevo grad filma" je Izeta Građević.
Projekt "Sarajevo grad filma za globalne ekrane" (SCF GS) fokusira se na reditelje iz jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu. Tanovićev film je treći u okviru tog projekta, nakon filmova “Dobar dan za posao” (2018.) u režiji Martina Turka i filma “Koncentriši se, baba” Pjera Žalice (2020.).

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u