KakanjLive | Utorak, 07.07.2020. godine

ŠLJIVO-Kakanjski dani su jedinstven brend

06.08.2018. - Aldin Šljivo predsjednik Organizacionog odbora – Manifestacija Kjakanjski dani, u razgovoru za naš portal pravi rezime tek završene manifestacije

sljivoalAldin Šljivo, poslije Kakanjskih dana zahvaljuije svima i učesnicima i građanima

Nakon posljednje aktivnosti u sklopu Kakanjskih dana 2018, Kino pod otvorenim nebom koje je izazvala oduševljenje kod naših sugrađana Iz Javne ustanove KSC Kakanj stiže javna zahvalnost svim učesnicima ovogodišnje manifestacije koji su na bilo koji način bili dio ove priče. U toj zahvalnosti direktor JU KSC Aldin Šljivo istziče ulogu građana i kaže: „Poslije završenih Kakanjskih dana i realizacije preko 40 programskih aktivnosti možemo kazati da smo zadovoljni i zahvalni na uloženom trudu preko 2000 osoba koje su bile uključene u pripremu i realizaciju programa. Prvog dana smo zamolili sve naše sugrađane da budu ponosni na ovu manifestaciju, te da pozovu sve svoje prijatelje i rodbinu iz drugih gradova da posjete naš grad u tih devet dana koliko je trajala manifestacija. Zamolili smo ih da budu dobri domaćini i po ko zna koji put dokažemo tezu da smo „Grad dobrih ljudi“. Danas smo ponosni na sve Kakanjke i Kakanjce. Pozitivna smo društvena zajednica, koja podstiče i daje podršku, motiviše i u konačnici pomaže da nam svima bude ugodnije i ljepše. Ove godine se nismo bavili statistikom i statističkim podacima, naprotiv pažnju smo usmjerili na kvalitet programa i to je rezultiralo da danas imamo zadovoljne posjetioce.“

KL: Zadovoljni se građanima, a kako ocjenjujete doprinos ustanove koju vodite?

ŠLJIVO: Nezahvalno je govoriti o sebi i svojim ljudima, o tome je bitan sud javnosti. Ipak smatramo da će se dugo spominjati ova vremena kada kultura i sport cvjetaju u našem gradu. Poseban akcenat stavljamo na manifestaciju Kakanjski dani. Ta manifestacija poprima jedinstven i unikatan oblik festivala, koji postaje prepoznatljiv za Kakanj. Organizacija iz godine u godinu postaje sve ozbiljnija i to primijete i naši sugrađani, te nam zauzvrat daju veliku podršku. Ponosan sam na JU Kulturno-sportski centar Kakanj koja je nosilac ove manifestacije i koja iz godine u godinu postaje primjer ozbiljne Javne ustanove koja promoviše kulturu i sport u gradu. To primjećuju i drugi pa nas često pozivaju i traže savjete za organizaciju različitih sadržaja u svojim općinama. To nas veseli ali i daje podstrek za dalje. Često se umorimo, ali na kraju svake aktivnosti i pozitivnih reakcija publike dobijemo veći elan za dalje.

KL: Šta je ustvari vizuioja Kakanjskih dana?

ŠLJIVO: U suorganizaciju manifestacije „Kakanjski dani“ iz godine u godinu uključuje se sve veći broj zainteresovanih organizacija i pojedinaca što je ustvari naša vizija. To je projekat svih građana Kaknja. Kakanjski projekat, a ne projekat Općine Kakanj ili bilo koje Javne ustanove. Samo tako može opstati i napredovati ovaj projekat i ja se nadam da ćemo u dogledno vrijeme ovaj vid manifestacije moći organizovati barem dva puta godišnje, tj. u ljetnom i zimskom periodu.

aldinpodjelaSveprisutni predsjednik Organizacionog odbora dijelio je diplome na festivalu odbojke za 200 učesnika

KL: Da li je ovogodišnji slogan Kakanjskih dana, „Pronađi svoj put do zabave“ opravdao očekivanja?

ŠLJIVO: Kažu da su ovogodišnji „Kakanjski dani“ najbolja do sada. Mi možemo zaključiti da je bila za sve generacije, da je ovogodišnji slogan „Pronađi svoj put do zabave“ opravdao očekivanja i da su svi pronašli ono što njima odgovara, a to zaključujemo po posjetama koje nisu izostajale niti na jednom sadržaju. Posjeta određenim sadržajima je i nas iznenadila. Teško je izdvojiti bilo koju aktivnost. Nekako je ovih devet dana trajalo kao mjesec dana. Kad se prisjetimo prve noć sa otvaranja manifestacije, kada su nam se predstavile kulturna društva iz devet zemalja sa svojim tradicionalnim igrama, pa simbolično puštanje golubova na slobodu, vatromet, vesela lica igrača, poslije 40 realizovanih sadržaja to djeluje kao da s edogodilo prije mjesec dana.

KL: Angažovali ste i značajan broj volontera. Kako su radili?

ŠLJIVO: Svakoj aktivnosti je posvećena maksimalna pažnja, a tu su ponajviše zaslužni suorganizatori koji su davali svoj trud i ovom prilikom im još jednom zahvaljujem. Podrška naših volontera koji su se toliko trudili da je skoro pa nemoguće vidjeti takvu sliku u bilo kojoj drugoj firmi koja zapošljava radnike, a oni su ipak samo volontirali. Zato im veliko hvala. Također, svaka aktivnost je medijski popraćena i predstavljena našim sugrađanima na pravi način, čija zasluga pripada našim medijima koji su vrijedno radili na terenu i čini mi se po prvi put bili jedinstveni i borbeni za ovaj projekat.

KL: Pored domaćih učesnika i posjetilaca primjetili smo učesnike i goste drugih općina i gradova. Različita udruženja građana i pojedince. Kako ocjenjujete učešće loklanih i gostujućih udruženja?

ŠLJIVO: Iz ovogodišnje manifestacije izašli smo i sa jačim udženjima i organizacijama koje su učestvovale u ovoj manifestaciji. Tačnije, od ove manifestacije određene nevladine organizacije će imati privilegovanije pozicije u našem društvu tokom cijele godine kada budemo organizovali brojne sportske i kulturne aktivnosti. Ne želimo ih zaboraviti i sjećati ih se samo kada nam trebaju za Kakanjske dane. Na taj način ćemo stvarati još čvršću međusobnu vezu, a društvo će dobiti bolje sadržaje. Također, neke aktivnosti će postati tredicionalni dio ovog projekta. Pored turnira u basketu, odbojci, mininogometu, boksu, te kocertnih i pozorišnih aktivnosti, Međunarodni dječiji festival folklora, svakodnevne radionice za djecu u organizaciji naših udruženja, biciklistička utrka na 10 kilometara, ulična utrka „Kakanj za 5“, kino pod otvorenim nebom, planinarskih pohod, promocija zdravog života kroz fitnes, samo su neke aktivnosti koje su dovele u naš grada i učesnike iz drugih gradova i sigurno zaslužuju da budu tradicionalno uvrštene u naše programe.

steccisljivoŠljivo na otvaranju izložbe o popisanim stećcima

KL: I na kraju imate potrebu za još nešto reći?

ŠLJIVO: U konačnici možemo reći da nije bilo narušavanja javnog reda i mira, da se održavala čistoća u gradu što je možda i najvažnije u svemu ovome. Još jednom hvala općini Kakanj koja nam omogući ovakve sadržaje u našem gradu, te svim učesnicima ovogodišnje manifestacije.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u