KakanjLive | Subota, 11.07.2020. godine

Sjećanje na poginule rudare

07.06.2016. - Održano sjećenje na 128 poginulih rudara u najvećoj rudarskoj nesreći kakanjskog rudnika, koja se dogodila 7. juna 1965. godine

Kao i svih prethodnih 51 godinu, i ovog 7. Juna održano je komemorativno sjećanje na 128 poginulih rudara u jami Orasi, Rudnika Kakanj. Na današnji dan 1965. godine, u prvoj smjeni Jame Orasi, dogodila se eksplozija metana i rudarska nesreća sa najviše ljudskih žrtava u 114 godina neprekidnog egzistiranja kakanjskog Rudnika.

Sjećanje na poginule rudare počelo je sa mjesta gdje su ulazilo u jamu Orasi. Ispred Stare direkcije Rudnika. Članovi porodica poginulih rudara, građani Kaknja, danas zaposleni u Rudniku, zajedno sa Orkestrom rudarske glazbe uz zvuke posmrtnog marša, u povorci punoj emocija, krenu prema spomeniku poginulih rudara, gdje je uklesano 128 imane. Ove godine na platou oko spomenika Muzej Kaknja je postavio izložbu fotografija i novinskih isječaka koje su historijski svjedok događaja u dane 7., 8., i 9 juna 1965.godine.

Rudari u radnoj odjeći sa šljemom i lampom na njemu, položili su vijence u ime porodica poginulih rudara, uprave Rudnika Kakanj i Sindikata Rudnika Kakanj. Cvijeće je položio i načelnik Općine Kakanj. Zatim je glumac Mirza Mušija govorio prigodne stihove koje je napisao Muharem Gasal.Rudarima su se poklonili i Fatihu pručili mnogi sudionici vremena kada se dogodila nesreća, sadašnji i nekadašnji rukovodici Rudnika, predstavnici iz kakanjskog privrednog i političkog života. Ovo dostojanstveno sjećanje završeno je zvucima Himne rudara i razgledavanjem muzejske izložbe.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u