KakanjLive | Utorak, 07.07.2020. godine

Sjećanje na poginule rudare

22.12.2018. - Na Dan rudara, 21. decembra, obavljena su tradicionalna komemorativna sjećanja na sve poginule rudare u rudarskim nesrećama i ratovima koji su se vodili na ovim prostorima

U okviru obilježavanja Dana rudara, 21. decembra održano je tradicionalno sjećanje na sve poginule rudare od osnivanja Rudnika  Kakanj. Komemorativno sjećanje je počelo formiranjem i polaskom povorke na čijem čelu su bili  vijenci i Rudarska glazba, a zatim  građani Kaknja i gosti koji su se, bez obzira na hladnoću i maglu, odazvali u velikom broju.

Na spomenik poginulih rudara, tri vijenca su položili rudari Čete za spašavanje Rudnika Kakanj i to u ime  porodica poginulih rudara, Uprave Rudnika Kakanj i Rudničkog odbora sindikata. Zatim su  cvijeće položili v.d. načelnika općine Kakanj Aldin Šljivo, Tahir Mandžuka u imeo općinske organizacije porodica šehida i poginulih boravžca, Eniz Čurić u ime udruženja dobitnika raznih priznanja Zlatni ljiljan. Vijenac su položili i predstavnici Udruženja penzionera Općine Kakanj.U ovoj delegaciji, kolja se poklonila sjenima palih rudara nalazio se i Mato Grgić, jedan od rudara koji je preživio veliku rudarsku nesreću 1965. godine u jami Orasi.

Poslije položenih vijenaca i cvijeća, glumac Mirza Bajramović je govorio prigodne stihove Muharema Gasala,  u kojima su retrospektivno pomenute veće rudarske nesreče u kakanjskom Rudniku, kroz 116. Godina njegovog postojanja.

Poslije polaganja cvijeća na spomeniku poginulih rudara, zvaničene delegacije i građani odali su počast i svim poginulim rudarima u Drugom svjetskom ratu i u oslobodilačkom ratu 1992-1994. Godine, na spomen obilježjima u Gradskom parku.

Rudarske delegacije su položile i cvijeće u Gradskom groblju na spomeniku poginulim rudarima iz katastrofe  1934. Godine, te na spomen obilježje ispred zgrade Direkcije Rudnika Kakakanj, koji je podignut za 64 radnika Rudnika koji su dali živote u ratu 1992-1994. godina.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u