KakanjLive | Nedjelja, 12.07.2020. godine

Sjećanje na heroje semizovačkog ratišta

21.06.2016. - Obilježen 21. juni – Dan sjećanja na šehide Trećeg manevarskog bataljona Kakanj koji su živote za slobodu dali na semizovačkom ratištu

semizovac_2016
Polaganjem cvijeća i prigodnim obraćanjima, te vjerskim programom danas je na spomen-obilježju u mjestu Ljubina, u blizini Semizovca, obilježen 21. juni – Dan sjećanja na 13 šehida Trećeg manevarskog bataljona Kakanj koji su živote za slobodu dali u drugoj polovini juna 1995. godine na semizovačkom ratištu u operaciji deblokade Sarajeva.

Obilježavanju je prisustvovao i general Sakib Mahmuljin, ratni komandant Trećeg korpusa Armije R BiH, koji je položio i cvijeće na spomen-obilježje, zajedno sa Elevedinom Šehagićem, ratnim komandantom Trećeg manevarskog bataljona Kakanj i Muhdinom Begićem, predsjednikom Saveza udruženja/boračkih organizacija općine Kakanj (SUBOK).Uz spomen-ploču, uz generala Mahmuljina i komandanta Šehagića, sa ponosom, tugom i žalom u očima su stali borci Trećeg manevarskog bataljona i djeca šehida Manevra.

Cvijeće su položili i predstavnici Općine Kakanj, predstavnici Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj, Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ općine Kakanj, Organizacije ratnih vojnih invalida “Kakanj 92” općine Kakanj, Udruženje antifašista i boraca NOAR-a 1941-1945. općine Kakanj, predstavnici Općinske organizacije SDA Kakanj, predstavnici Mjesne zajednice Ljubina i Udruženja žena “San” Ljubina.
Cvijeće je položila i porodica šehida Azmira Halilovića iz Solakovića (Ilijaš) koji je poginuo početkom 1992.godine na brezansko-ilijaškom ratištu boreći se zajedno sa kakanjskim borcima. Cvijeće su položile i porodice šehida Trećeg manevarskog bataljona, borci Manevra, građani Kaknja…

Podsjećamo na imena boraca i starješina Manevra koji su živote za slobodu dali na semizovačkom ratištu:

Neimarlija Enez, komandir čete Bosna i zamjenik komandant Trećeg manevarskog bataljona, odlikovan najvećim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“, u narodu ostao zapamćen po svom lijepom odnosu spram čovjeka, te svojom privrženošću porodici. Poginuo je u 32.godini života.

Pašo Kubat, dobrovoljac u redovima patriota, nekoliko puta ranjavan, završio ratnu oficirsku školu, odlikovan najvećim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“, u narodu ostao zapamćen po svom veselom duhu, lijepoj naravi i mladalačkoj zanimaciji za nogomet i automobile. Kada je poginuo imao je samo 22 godine.

Haris Ljubović, borac čete Bosna, završio Ratnu oficirsku školu, dobio pohvalu komandanta Trećeg korpusa, u sjećanju naroda Kaknja ostao je upamćen po svojoj dobroti , čestitosti i hrabrosti, volio je nogomet, poginuo je u 26. godini života.

Faik Zaimović, jedan od prvih dobrovoljaca u redovima čuvene čete „Bosna“, u narodu ostao zapamćen po svojoj dobroti, veselom duhu i šarmu. Volio je nogomet, folklor i pjesmu. Poginuo je u 33.godini života.

Selver Hodžić, dobrovoljac u Teritorijalnoj odbrani Kakanj, poginuo 21. juna 1995. godine na semizovačkoj cesti, u srcu je nosio nijjet da pomogne građanima opkoljenog Sarajeva koji su svakodnevno na zvjerski način ubijani, poginuo je u 24. godini života.

Nusret Mehić, borac Trećeg manevarskog bataljona, u narodu ostao zapamćen kao vrijedan čovjek koji je volio ljude, prirodu, domovinu i slobodu, poginuo je u 38. godini života.

Husein Salkić, pripadnik Patriotske lige, MOS-a, a poslije i Trećeg manevarskog bataljona, narod ga pamti kao povučenog i mirnog čovjeka, a povučeni i mirni ljudi u duši nose zadivljujuću ljubav prema čovjeku, porodici, zavičaju i domovini, poginuo je u 27. godini života.

Zijad Banjić, u borbu se uključio na samom početku agresije, život ga nije milovao, u sedmoj godini života ostao je bez oca, a kao mladić i bez majke, najvažniji oslonac u životu- roditelje nije imao. Poginuo je u 31. godini života.

Hasan Brkić, hljeb zarađivao u rudarskim jamama, bio član Patriotske lige i čete Bosna, dobrovoljac na misočkom ratištu, poginuo u 32. godini života kao komandir čete u 3. manevarskom bataljonu.

Nedžad Čišija, borac Trećeg manevarskog bataljona, u narodu se pamti kao mladi čovjek koji je volio druženje, nogomet i prirodu, bio je privržen roditeljima, kakanjskom zavičaju i zemlji Bosni, poginuo je u 22. godini života.

Nijaz Junuzović, kada je poginuo u akciji deblokade Sarajeva imao je samo 21 godinu života, njegova hrabrost i zalaganje za dobrobit zajednice trebaju biti primjer mlađim naraštajima.

Denis Amidžić, učesnik akcije deblokade Sarajeva, narod Kaknja ga pamti kao mladog čovjeka plemenite duše, poginuo je u 21. godini života.

Vahidin Bjelopoljak, dobrovoljac u redovima Teritorijalne odbrane Kakanj, hrabro se borio u sastavu 311. lahke brigade, a potom i u redovima Trećeg manevarskog bataljona, kada se prijavio dobrovoljno da brani domovinu imao je samo 20 godina, poginuo je u 24. godini života.

Press Općine Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u