KakanjLive | Ponedjeljak, 14.06.2021. godine

Sedma pobjeda košarkaša Kaknja

19.01.2019. - Od ukupno 13 odigranih utakmica tokom ovog prvenstva, košarkaši Kaknja su pobjedili sedam puta. Večeras je u kakanjskoj dvorani pražena ekipa Mladosti iz Mrkonjić Grada

Kakanjci su večeras trebali pobjedu kako bi uhvatili ozbiljniji priključak u borbi za Ligu 6. Uspjeli su jer su više željeli pobjedu. Uspjeli su jer su pokazali borbenost visokog intenziteta. Svi su bili raspoloženi za igru i to su pokazali u svakom kontaktu sa loptom i u svakom duelu. Ovo je sigurno, u dosadašnjem toku prvenstva najvažnija pobjeda Kaknja, i poslije trinaest odigranih utakmica

Kakanj ima omjer od sedam pobjeda i šest poraza. Mladost je večeras doživjela peti poraz.

Koliko je ova utakmica bila važna pokazuje i ozbiljnost Uprave. Predsjednik KK Kakanj, Nedžad Rožajac je prije utakmice, pozdravio igrače zamolivši da to učini i načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo. Motivacioni govor i načelnika Šljive, i trenera Šabića i predsjednika Rožajca sigurno je podigao želju igrača na nivo kojim se odigrala ova, teška i odlična košarkaška predstava.

sljivoMotivacioni govor u svlačionici igrači su saslušali od  predsjednika Kluba Nedžada Rožajca, načelnika Općine Aldina Šljive i trenera Benjamina Šabića

Treća četvrtina je odlučila pobjednika ove utakmice. To je period u kojem su košarkaši Kaknja, posebno u prvih 5-6 minuta ovog perioda slomili protivnika, odigrali odlično odbranu, pogađali, imali dobru tranziciju, postizali koševe iz kontri, jednostavno, igrači Kaknja ne samo da su „izluđivali“ gostujuće igrače na parketu već i stručni štab Mladosti i igrače na klupi. Bili su totalno pogubljeni pritiskom kojeg su napravili domaći košarkaši tako da je u jednom trenutku bilo 14 razlike. To je definitivno dalo krila Šabićevim hrabrim momcima, poslije čega se ova utakmica nije mogla izgubiti. Istina na samom kraju, Mladost je 13 sekundi prije kraja stigla na samo jedan posjed (80:78), poslije čega je Miloš Marković, koji je dužio dio utakmice pokazivao očiglednu neurozu, napravio prekršaj kojeg je Muflizović sa dva slobodna bacanja pretvorio u pobjedu od 82:78.

Ponekad se na parketu dogode sudijske odluke koje izazovu tenzije među igračima, a desi se i da publika "eksplodira" smatrajući da je uglavnom domaćem timu nanesena nepravda. Dogodilo se to večeras najmanje dva puta i na taj način se u domaćoj ekipi podigao motiv, proradio inat, tako da se može reći da su ovoj pobjedi Kaknja doprinos dale i sporne sudijske odluke jer su poslije njih, domaći košarkaši vođeni dodatnom energijom i publikom, igrali čak i više od svojih mogućnosti. Jedan od takvih trenutaka dogodio se kod rezultata 66:58, kada su dosuđene tehničke greške Srđanu Milanoviću kod Mladosti i Igoru Josipoviću kod Kaknja. Publika je jasno vidjela da Josipović ničim nije zaslužio ovu tehničku grešku, da bi poslije toga tim Kaknja imao veoma stabilan period igre održavajući dostignutu prednost.

Kad se sve sabere i oduzme, Kakanj je potpuno zasluženo savladao ekipu koja je večeras i po rosteru i po stanju na tabeli bila favorit. Ipak tri četvrtine su završile u korist domaćih, a kod gostiju njihovi najbolji pojedinci: Kočović, Sudžum, Marković jedan i drugi Aleksić..., tek su na kraju utakmice shvatili kako trebaju igrati i na koji način se suprotstaviti, večeras bolje motivisanim igračima Kaknja.

KK Kakanj – KK Mladost 82:78
(17:16, 23:22, 22:15, 20:25)

Sportska dvorana JU KSC Kakanj. Utakmica 14. Kola košarkaškog prvenstva BiH. Gledalaca 500.Sudije: Bojan Jovanić, Saša Babić i Tarik Nikšić. Opunomoćenik KS BiH: Siniša Jakovljević.
KK Kakanj: Adnan Arslanagić 23, Ernes Mešinović 2 , Aldin Muflizović 8, Ivan Begić 6, Haris Ćurevac 8, Mirza Velić 9, Željko Palavra 10, Nermin Buza 2, Sead Delibašić, Damir Pirić, Igor Josipović 14. Trener: Benjamin Šabić. Asistenti: Mirnes Ganić i Mirza Demir.
KK Mladost: Đorđe Aleksić 6, Sreten Kljajić, Vladimir Aleksić 1, Stefan Mitrović 12, Srđan Gavrić 5, Koča Jovović 11, Dušan Stanković 6, Miloš Marković 11, Srđan Milanović 7, Miloš Srdić, Gojko Sudžum 19, Dušan Jotić. Trener: Goran Sladojević.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u