KakanjLive | Ponedjeljak, 30.11.2020. godine

Salih Fazlić-Ponosan sam na svoje igračice

17.04.2019. - Osvajanjem četvrtog mjesta u Superligi Federacije BiH i promoviranje mlađih igračica,veliki je uspjeh, smatra trener odbojkašica Kaknja Salih Fazlić

ZOKKakanj
Iza odbojkašica Kaknja je još jedna uspješna prvenstvena sezona.Kraj sezone dočekale su na 4.mjestu, što je, nema dvojbe, veliki uspjeh, pogotovo ako se u vidu ima činjenica da su primarni cilj imali promoviranje mlađih igračica i oslanjaje na vlastiti kadar.

Marljivi i samozatajni trener Salih Fazlić, tvorac ove nove nadarene generacije, smatra da su rezultati mogli biti još bolji da nije bilo osipanja igračkog kadra prije početka sezone, a posebno u finišu prvenstva, kada su igrali odlučujuće utakmice u borbi za prvo mjesto.

-U odnosu na ranije godine, kada su masovno dovođene igračice sa strane, zadnjih nekoliko sezona mi smo prekinuli s tom praksom i isključivo se oslonili na domaći kadar. Nismo imali magalomanske ambicije jer nam je prevashodan cilj bio afirmiranje naših talentiranih djevojčica i trajni oslonac na vlastiti kadar. Mislim da smo realizirali sve ciljeve i mogu reći da sam ponosan na svoje igračice,kaže trener Fazlić.

SalihFazlicI s podmlađenim kadrom igrali ste zapaženu ulogu i sve do finiša bili među kandidatima za prvo mjesto .Je li vam žao što ste „prokockali“ tu priliku?

-Da, tačno je, bili smo dugo u trci za prvaka. Dva kola prije kraja držali smo prvo mjesto i da nismo ostali bez dvije najiskusnije igračice, Sare Lepić i Eme Zukić, koje su otišle u inostranstvo, sigurno ne bih izgubili protiv Herceg-Gradine kući i na gostovanju u Bihaću i ostali bez prve pozicije i prilike da kroz doigravanje izborimo plasman u Premijer ligu Bosne i Hercegovine.Nismo razočarani, jer smo ostvarili ono što smo planirali. Uz neplanirano osipanje igračkog kadra, treba reći da je ove sezone konkurencija bila izuzetno jaka ,te da je presudilo je veće iskustvo naših konkurenata. Nema razloga da bilo šta žalimo jer meni je, iskren da budem, draže afirmiranje jedne igračice od osvojenog prvog mjesta!

U odnosu na prethodnu sezonu, igrački kadar je znatno promijenjen.Je li to imalo utjecaja na rezultate?

-Naravno da jeste.U prvenstvo smo ušli drastično oslabljeni jer smo ostali maltene bez kompletne prve postave.Otišle su ili prestale igrati Mirela Lujnović,Majra Ganić, Mia Petrović, Edvina Imamović, koje su bile kostur ekipe. Također, Majra Mušija,koja je stigla do državne selekcije, zbog odlaska na studij u Sarajevo, često je izostajala na gostovanjima, pa čak i na utakmicama u Kaknju, što je uz odlazak Eme Zukić i Sare Lepić u finišu prvenstva, zaista bio veliki hendikep, koji bih malo koji klub mogao nadoknadi.Srećom, mi smo na raspolaganju imali mlade snage, prije svih Amnu i Adnu Neimarliju, Sajru i Hanu Čaluk, Lejlu Ganić, uz koje su stasale kadetknjine Sara Alajbegović, Hena Bjelopoljak i najmlađa,petnaestogodišnja Lejla Goralija, svakako naše najveće ovosezonsko otkrićiće, odgovorile zadatku i iz utakmice u utakmicu igrale sve bolje i one su naša budućnost.

 

OdbojkaiceZnači, bezbolno je izvršena smjena generaciije!

-Upravo tako. Imamo novu, mladu i izuzetno talentiranu ekipu, kvalitetnu postavu, koja će u narednim sezonama doći do punog izražaja i igrati zapaženu ulogu u Superligi Federacije BiH.Ova Liga je idealna za naš Klub i naša trajna opredjelenja; oslonac na vlastiti kadar. To je naš trajni izbor.To je politika vodstva kluba koju ja kao trener prihvatam i sve dok su ciljevi isti bit ću trener, kazao je u razgovoru za KakanjLive Salih Fazlić, bivši istaknuti odbojkaš, koji svoje bogato igračko iskustvo znalački prenosi na mlade igračice i bilježi zapažene rezultate.

Evidentan uspjeh odbojkašica Kaknja je time značajniji , ako se ima u vidu činjenica da je kompletan sadašnji igrački kadar ponikao u vlastitim redovima, što je doista rijedak primjer kad je riječ o kakanjskim sportskim klubovima, što je svakao za pohvalu, kako agilnom vodstvu, tako i ambicioznom treneru Fazliću.

M.Komšo/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u