KakanjLive | Utorak, 22.06.2021. godine

Šabić-Kada nešto volite onda nemate straha

16.05.2019. - O protekloj sezoni, rezultatima, igračkom kadru, rivalima, ali i ciljevima za naredne godine razgovarali smo sa najmlađim trenerom u košarkaškom prvenstvu BiH, Benjaminom Šabićem. Podjećamo dvadesetdvogodišnjem treneru je ovo bio debitantski nastup na klupi KK Kakanj

Benjamin
Iza košarkaša Kaknja je još jedna uspješna sezona. Kažemo uspješna jer je Klub po okončanju prošle sezone napustio predsjednik Kluba, Mevludin Delibašić, ujedno i glavni finansijer košarkaškog kluba "Kakanj" i jedan od glavnih "krivaca" što je Klub posljednjih godina bio redovan učesnik Lige 6, za prvaka BiH. Pred košarkaše Kaknja je pred sezonu postavljen jasan cilj – opstanak u košarkaškoj eliti Bosne i Hercegovine. Cilj je i ispunjen, a liga za prvaka BiH izmakla je za jednu pobjedu. O protekloj sezoni, rezultatima, igračkom kadru, rivalima, ali i ciljevima za naredne godine razgovarali smo sa najmlađim trenerom u košarkaškom prvenstvu BiH, Benjaminom Šabićem. Podjećamo dvadesetdvogodišnjem treneru je ovo bio debitantski nastup na klupi KK Kakanj.

Kako analizirati sezonu u par rečenica?

Teško je sumirati utiske sezone koja je iza nas. Prošli smo kroz veliki broj uspona i padova, radosti i tuge, teških treninga, prolivenog znoja, primljenih udaraca. Sve to treba izdržati kako bi se ostvario neki cilj. U svojoj debitantskoj sezoni sam jako zadovoljan rezultatima. Prije početka sezone bilo je jasno da Kakanj neće uspjeti održati kontinuitet koji je imao protekle tri sezone, a mnogi su čak predviđali da ćemo ispasti iz Premijer lige BiH, ali uz pozitivne namjere i ljude sve je lakše. Sklopili smo tim skladno našim mogućnostima uz želju da to budu većinom mladi igrači i kvalitetne ličnosti. Zaista sam ponosan na sve igrače na opravdanom povjerenju i bespoštednom zalagnju, ali i stručnom štabu na lojalnosti i profesionalnom odnosu. Ostaje žal jer nam je liga šest izmakla za jednu pobjedu, ali nećemo se kajati za greške koje smo napravili nego ćemo da iz njih izvučemo pouke i nove izazove dočekamo spremniji i iskusniji.

Šta je predstavljao odlazak Mevludina Delibašića sa mjesta predsjednika KK Kakanj ?

Odlazak gospodina Delibašića iz KK Kakanj je veliki gubitak za tim. On je veliki zaljubljenik u košarku i zaslužan je za sve ono što se postiglo u Klubu od samih početaka KK Kakanj. Međutim niko nije dužnik Kluba i Klub treba da ostaje na mlađim generacijama, ali je sigurno pitanje kad će neko u budućnosti biti tako odan i pristrasan Klubu kao Mevludin Delibašić.

Cilj je bio opstanak, na kraju je cilj i ostvaren. Da li je ekipa mogla više?

Cilj je bio opstanak i taj cilj smo ispunili. Možda se sezona mogla i mirnije privesti kraju, ali veliki broj mladih igrača i povreda Palavre su nam uveliko poremetili planove. Uvijek može bolje i više, ali mislim da je ekipa imala super sezonu jer nas je samo jedna pobjeda dijelila od Lige 6.

Da li je teško mladom treneru kao što ste vi steći autoritet nad starijim igračima sa kojima ste donedavno igrali zajedno u timu ?

Kada nešto volite onda nemate straha. Nisam imao problema u komunikaciji i odnosu sa igračima. Godine ne predstavljaju autoritet, nego sam kvalitet treninga, dobra organizacija, raspodjela zadataka i uloga i ono najvažnije da se čuvaju leđa i daje pravo na grešku.

Vjerujem da je i za vas susret sa Josipom Pandžom na parketu imao posebnu težinu. Josip je jako emotivno doživio susret u Kaknju.

Sigurno je bilo teže nego na ostalim susretima, ali znam da je Josipu bilo teže nego meni. On je svoj najbolji klupski rezultat napravio upravo u Kaknju i drago mi je da sam imao priliku sarađivati s njim i što smo napravili lijepo prijateljstvo za njegovih pet godina provedenih u Kaknju.

Igokea ove godine nije nastupila u domaćem prvenstvu. Komentar?

Savez i Igokea nisu mogli doći do zajedničkog rješenja i na kraju nisu nastupili u domaćem prvenstvu, ali ni u ligi 6 za prvaka BiH. Nadam se da će naredne sezone nastupati kako bi pojačali kvalitet, ali i gledanost domaće lige.

Iako je Igokea ove godine izostala, da li je Liga dobila na kvaliteti posljednjih godina?

Sigurno je dobila na kvaliteti, ali bih volio da je više primjera kao što je HKK Široki, a ne da nam kvalitet dižu strani igrači.

Posjeta na tribinama bila je dosta skromnija nego prethodnih sezona kada je Kakanj bio redovan učesnik Lige 6. Da li su nešto slabiji rezultati razlog toga?

Publika obično dolazi kada su ekstra dobri rezultati ili kada nam je baš važna utakmica, ali Kakanj uvijek ima 200 redovnih fanova koji su svaku utakmicu sa nama bez obzira na sve ostalo. Sigurno su nam pomogli u mnogo utakmica ove sezone i ovom prilikom im se zahvaljujem.

Prerano je govoriti o novoj sezoni, ali kako iskoristiti preveliku pauzu do početka nove sezone?

Nova sezona starta tek u oktobru, a pripreme krajem augusta. Pauza je zaista velika i mi smo obustavili trenutno sve aktivnosti. Nažalost tako je u većihi bh klubova i nešto treba da se mijenja.

Šta možemo očekivati od KK Kakanj narednih godina?

Prva stvar je da menadžment kluba sumira proteklu sezonu, a onda da se napravi plan za narednu na osnovu čega ćemo i mi imati jasniju sliku o svemu u budućnosti.

Da li Klub može zadržati ponajbolje igrače i naredne sezone (Josipovića, Arslanagića, Palavru)?

Nažalost, još ništa ne znam, ali sigurno da bih volio da zadržimo okosnicu tima i uz par pojačanja pokušamo napraviti iskorak.

E.Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u