KakanjLive | Nedjelja, 12.07.2020. godine

Rudnik-Potpisan ugovor za nabavku donje šine

20.09.2016. - Donja šina za transport rudarske mehanizacije i ljudi, biće prvi puta primjenjena u jamskom transportu kakanjskog Rudnika. Vrijednost ugovora je 2,7 miliona KM, a rok za isporuku i montažu je 60 dana

Danas je u Rudniku mrkog uglja Kakanj potpisan Ugovor o nabavci Transportnog sistema, dizel lokomotive sa donjom šinom za dužinu transporta od 1500 metara. Riječ je o sistemu za transport rudarske mehanizacije i ljudi u podzemnoj eksploataciji uglja. Ukupna cijena sistema je 2,73 miliona KM. 

Potpisivanju ugovora su prisustvovali načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, direktor Termoelektrane Kakanj Enver Merdić, članovi Uprave kakanjskog Rudnika, predsjednik samostalnog sindikata rudara Federacije BiH Sinan Husić, predsjednik sindikata Rudnika Kakanj Enver Čaluk.

Ugovor su u ime JP EP BiH d.d. Sarajevo ZD RMU Kakanj d.o.o. Kakanj potpisali direktora Rudnika Kasim Alajbegović i izvršni direktor za ekonomske poslove Ibrahim Fazlić. U ime isporučioca opreme firme Becker- Warkop Sp. z.o.o. (Poljska) ugovor je potpisao predsjednik Uprave Budniok, Tomasz Wojciech.

-Ovo je prvi puta da se u jame Rudnika Kakanj uvodi transport donjom šinom. Do sada se to radilo jednošinskom visećem željeznicom, odnosno gornjom šinom. Odlučili smo se za nabavku ove opreme poslije nesreće koja se dogodila u oktobru prošle godine u jami Begići. Ovdje se prije svega radi o sigurnosti rudara, humanizaciji rada, a onda i o proizvodnoj efektivnosti ove vrste transporta koja je puno sigurnija i efektnija u odnosu na gornju šinu, rekao je direktor Rudnika Kakanj Kasim Alajbegović, poslije potpisivanja ugovora.

Šta za proizvođača rudarske opreme iz Poljske zanači ova poslovna saradnja sa rudnicima u Federaciji BiH, rekao nam je predsjednik Uprave firme Becker- Warkop Sp. z.o.o. (Poljska) Uprave Budniok Tomasz Wojciech:

-Saradnja sa Rudnikom Kakanj i Rudnikom Zenica nama je puno važna. Možemo plasirati naše široko iskustvo vezano za mehanizaciju ne samo u Kini i Rusiji, već i ovdje u Bosni i Hercegovini gdje se nadamo većoj proizvodnji uglja sa našom opremom. Prvenstveno očekujemo i u to duboko vjerujemo da će porastui stepen sigurnosti. Realizacija ovog ugovora je 60 dana i sa naše strane ne vidim nikakvih prepreka da tako neće biti.

Dr. sci. Nevad Ikanović, izvršni direktor za proizvodnju Elektroprivrede BiH, danas poslije potpisivanja ugovora posjetio je jamu Begići -Bištrani, gdje se nalazi nova, tek isporučena širokočelna oprema vrijednosti 18,5 miliona KM. Upravo ova rudarska mehanizacija treba biti spuštena u prvo otkopno polje jame Begići-Bištrani, novim transportnim sistemom za koji je dans potpisan ugovor. Povodom njegovog potpisivanja i trogodišnjeg investicionog ciklusa u Rudnik Kakanj, izvrtšni direktor Ikanović nam je rekao:

- Riječ je o investiciji Elektroprivrede BiH iz sredstava dokapitalizacije za trogodišnji ciklus u kojem je planirano za Rudnik Kakanj 69 miliona KM. Veoma je dobro što Uprava i stručno osoblje kaknjskog rudnika, naš investicijski plan prate projektnom dokumentacijom, odnosno u njenoj izradi imaju dobro prolazno vrijeme, tako da se u skladu sa predviđenom dinamikom, može očekivati i nabavka još pet damper kamiona za Kop i jedan bager većeg kapaciteta. Nabavkom nove opreme sa već nabavljenom mi ćemo u Kaknju zaokružiti jedan investicioni ciklus nakon kojeg očekujemo proizvodnju uglja i do 1,5 miliona tona, kako bi odletili i paket na poslovima vezan za Blok broj 8 u kaknjskoj Termoelektrani.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u