KakanjLive | Subota, 23.01.2021. godine

Rudničko saopštenje o sanaciji deponije Bare

29.05.2018. - Povodom prošlosedmičnog početka radova prve faze na sanaciji odlagališta Bare, saopštenjem se oglasio i Rudnik Kakanj

012

Radovi na sanaciji deponije Bare počeli su prošle sedmice, a riječ je o prvoj fazi koja podrazumijeva saniranje klizišta iz januara 2015. godine uključujući rad na cijeloj površini odlagališta u kojem se nalazi deset odlagališnih kupa sa 1,7 miliona m³ jalovinskih masa.

Investicija od milion maraka

U okviru ovih radova biće rasterećene padine na odlagališnim kupama sa kojih se dogodilo klizanje materijala. Pored toga u podnožju je planirana izgradnja glavnog drenažnog kanala. Na području odlagališta Bare biće otkopano i transportovano više od 250 hiljada m³ masa. Uz otkopavanje i transport planirano je i buldožersko planiranje 175.759 m³ jalovinskih masa.
Saniranje klizišta biće izvedeno izgradnjom drenažnih kanala kako bi se mogle prikupljati oborinske i porocjeđene vode. Glavni drenažni kanal, u nožici klizišta, biće dug 170, a širok osam metara. Predviđeno je da radovi traju četiri mjeseca.
Rasterećenje padina će biti izvedeno radovima sa vrha prema podnožju, formiranjem etaža i rampi na odlagalištu, a u skladu sa projektnom dokumentacijiom koju je uradio Rudarski institut iz Tuzle.
Izvođač radova je Trgošped d.o.o Kakanj, a investitor JP Elektroprivreda d.o.o. Sarajevo. ZD RMU Kakanj d.o.o Kakanj. Riječ je o investiciji vrijednoj 925 hiljada maraka.

003

Višestruki značaj

Po obimu radova riječ je o velikom poslu ali i o velikom značaju koji se prvenstveno ogleda u smanjivanju ili potpunom eliminiranju sigurnosnog rizika poslije čega će se sve porodice koje su trenutno nastanjene na drugim lokacijama vratiti u svoje kuće i stanove. Izvođenjem radova prve faze, a kasnije i biološke rekultivacije, ovo područje može biti iskorišteno za novo urbanističko uređenje sadržajima koji se pokažu potrebnim i funkcionalnim za sve stanovnike Kaknja. Na ovaj način i Rudnik kontinuirano pokazuje odgovornost prema lokalnoj zajednici i spremnost da sve devastirane površine eksploatacijom uglja dovede u novo upotrebljivo i korisno stanje zejednici.
Povodom početka radova Općina Kakanj je uputila čestitku i izraze zahvalnosti menadžmentu Rudnika mrkog uglja Kakanj i v.d. direktora Seadu Imamoviću.
Podsjećamo, početkom januara 2015. godine u naselju Bare, na deponiji rudničke jalovine aktivirano je klizište u kojem je smrtno stradala jedna osoba. Više porodica zbog uništenih domova i sigurnosnog rizika morale su biti iseljene.

Press RMU Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u