KakanjLive | Subota, 11.07.2020. godine

Rudnici će plaćati koncesionu naknadu

28.11.2018. - Vlada Zeničko-dobojskog kantona nedavno je usvojila Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju minimalnih naknada za koncesije, čime je napravljen važan korak ka dodjeli koncesije za eksploataciju uglja rudnicima na području ovog kantona

proizvodnjakopv

Zbog visokih koncesionih naknada koje je propisivala dosadašnja odluka nije bilo moguće uvesti rudnike u provodiv koncesioni odnos, jer bi naknade predstavljale enormno finansijsko opterećenje. Prema izmijenjenoj odluci, koja je usaglašena sa visinom koncesionih naknada u Tuzlanskom kantonu, rudnici će plaćati jednokratnu naknadu od 250,00 KM po hektaru istražno-eksploatacionog polja i tekuću od 0,80 KM po toni uglja.

Tri rudnika, zavisna društva u sastavu Elektroprivrede BiH – RMU Zenica, RMU Kakanj i RMU Breza, podnijela su Ministarstvu za privredu ZDK zahtjeve za dodjelu koncesija krajem 2017. i početkom 2018. godine. Nakon izrade studija opravdanosti dobijene su uslovne saglasnosti gradskih/općinskih vijeća, tako da će nakon ove odluke Vlade ZDK procedura biti nastavljena, kako bi u konačnici sa rudnicima bili potpisani koncesioni ugovori.

Sljedeća faza je da komisija uzme u razmatranje zahtjeve rudnika, koje između ostalog, sadrže i studiju ekonomske opravdanosti i utvrdi javni interes. Nakon toga definišu se uslovi za javni poziv, odnosno prvu odluku o pokretanju procedure za dodjelu koncesije, koju utvrđuje Vlada. Javni poziv će najvjerovatnije biti otvoren 30 dana, potom se provodi procedura izbora ponuđača, te Ministarstvo privrede predlaže Vladi odluku o dodjeli koncesije na istraživanje i eksploataciju uglja.

Sredstva od koncesione naknade dijele se u omjeru 70 posto za lokalne zajednice a 30 posto za budžet ZDK.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u