KakanjLive | Utorak, 07.07.2020. godine

Ratni saborci u posjeti Brnjicu i sa učenicima osnovnih škola

11.11.2016. - Sve planirane aktivnosti na obilježavanju 23. godišnjice 311. Lahke brigade, za četvrtak i petak su realizirane. Obavljena posjeta porodicama poginulih saboraca iz Brnjica. U Muzeju Kaknja, učenicima osnovnih škola održan čas historije o ratnom putu kakanjskih jedinica. Završen malonogometni školski turnir. U subotu, slijedi nastavak realizacije planiranih programskih sadržaja

04

Danas je ratno komandno osoblje 311. Lahke brigade, predvođeno komandantom Fadilom Imamovićem boravilo u Brnjicu, gdje su na centralnom spomen obilježju odali počast i položili cvijeće poginulim borcima ovog mjesta. Posjetili su porodice svoja tri poginula borca: Šabana Husića, Semina Delića i Rešada Durakovića. Saborci ovih patriota, što su u odbranu države položili svoje živote, danas su bili sa njihovim roditeljima: Sadikom Husićem i Hašimom Delićem, te sa Ramizom Duraković, Rešadovom suprugom. Obradovali su ih i oživili uspomene na njihove najdraže.

Članovi ratnog štaba, 311 . Lahke brigade posjetili su i mezarje u Brnjicu. Fatihom su se sjetili deset poginulih boraca Armije Republike BiH, koji su ovdje završili svoj ratni put. Posjetili su i mjesnog imama i sa mještanima obavili Džuma namaz. Sreli su se i sa učenicima u Osnovnoj školi “Rešad Kadić”.Porodice poginulih saboraca iz Brnjica danas su pored ratnog komandanta Fadila Imamovića posjetili: Osman Ibrahimspahić, Midhat Hodžić,  Ibrahim Kulović, Ahmed Kulović, Ragif Buza, Halid Delić i Hajrudin Kubat. U delegaciji su u ime općine Kakanj bili Rešad Zaimović, u ime Organizacije poginulih boraca Tahir Mandžuka i u ime Saveza boračkih udruženja Dino Begić.

05

U poslijepodnevnom terminu u Muzeju Kaknja učenicima iz Osnovne škole “Hamdija Kreševljaković” i “15. april”, o ratnom putu kakanjskih boraca, svrstanih u više vojnih jedinica govorio je komandant 311. Lahke brigade, Fadil Imamović. Djeca, koja nemaju priliku u redovnoj nastavi saznati veći broj činjenica o ratu u BiH i o herojstvu kakanjskih boraca, danas su to slušala u retrospektivnonj priči, komandanta Imamovića.

02

Koliko je važan i bitan ovaj susret sa ratnim komandntom, rekao nam je Mirsad Čakšira, nastavnik istorije u Osnovnoj školi “15.april” u Doboju.
- Nastavno gradivo u devetom razredu osnovne škole jako je siromašno. U plan i program ušle su dvije nastavne jedinice, a to je proglašenje samostalnosti i suverenost Bosne i Hercegovine i samo je spoment rat u periodu 1992-1995. Sve ostalo, pa i uloga Kaknja u odbrambeno oslobodilačkom ratu, uči se i pominje onoliko koliko to nastavnici, i koliko hoće, sami od sebe kažu i to van nastavnog plana i programa.Tako da ovakve aktivnosti mnogo doprinose dječijim saznanjima o tome šta se dešavalo.

01

O učešću učenika osnovnih škola u obilježavanju 23. godišnjce formiranja jedinica opštinskog štaba Kakanj i 311. Lahke brigade, govorio nam je direktor Osnovne škole “15. april” Jasminko Hasagić:
- Aktiv dirktora je sa zadovoljstvom prihvatio učešće kakanjskih osnovnih škola u obilježavanju dana 311. Lahke brigade. Cilj je da djeca čuju živu riječ ljudi koji su bili direktni učesnici očuvanja, odbrane i oslobađanja Bosne i Hercegovine. Nažalost ratne istorijske činjenice iz kojih mogu formirati pravilne stavove u udžbenicima ne mogu naći. Ovo su rijetke situacija u kojima učenici uzrasta od 14 godina imaju priliku da se o tome educiraju.

U okviru aktivnosti kojima se obilježava ova godišnjica u četvrtak je održan malonogometni reviljani turnir svih šest kakanjskih osnovnih škola. Mada je sve revijalno, ipak je pobjednik ekipa O.Š. “Mula Mustafa Bašeskija”.

03

Obilježavanje ove godišnjce se nastavlja u subotu 12. novembra u 11,00 sati na gradskom spomen obilježju poginulih boraca. Nastavlja se posjetom Muzeju Kaknja u 12,00 i završava izložbom učeničkih likovnih radova u Domu kulture.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u