KakanjLive | Subota, 11.07.2020. godine

Radionice MSŠ Kakanj opremljene novim alatima

03.04.2018. - U Mješovitoj srednjoj školi Kakanj danas je upriličena svečanost na kojoj su predstavljene novoopremljene radionice za praktičnu nastavu učenika koji se školuju za zanimanja zavarivač i bravar.

mss_1

Ova aktivnost je realizirana u okviru projekta “Prilika plus – Jačanje sistema srednjeg stručnog obrazovanja u ZDK”. Suština projekta je da se učenicima srednjih stručnih škola omogući da u procesu školovanja steknu nedostajuća znanja i vještine u realnim uslovima kroz provođenje praktične nastave. Program “Prilika plus” podržava Vlada Švicarske.

“Učenik koji tri godine uči određeni zanat treba da nakon školovanja bude spreman za rad u privredi. Radionice u školama trebaju biti dobro opremljene, a nastavnici stručni kako bi učenike na najbolji način pripremili za rad u privredi. U tom smislu vidim i ovaj projekat. U narednoj fazi bit ćemo prinuđeni da organiziramo periodične nastavne planove i programe za određena zanimanja. Nekad se zna desiti da se formira neko zanimanje i onda generacije i generacije određenog zanimanja se proizvedu, a privreda takvo zanimanje ne potražuje. Postavljaju se pitanja šta sa nastavnicima. Vjerujemo da ćemo u budućnosti uspostaviti praksu prema kojoj će se izvesti jedna generacija neke struke npr.u Kaknju, a onda se ta grupa nastavnika angažuje u nekom drugom gradu kako bi i tamo izvela novu generaciju iste struke, dok bi za to vrijeme u Kaknju bila školavana druga generacija za neku drugu struku, a ne da se jedno ili više zanimanja stalno multiplicira na Birou. Vjerujem da stručni ljudi u nadležnom ministarstvu razmišljaju i o takvim stvarima”, rekao je načelnik Nermin Mandra.

mss_2

Na skupu je naglašena činjenica da su radnici sa zanimanjima koja se veoma tražena u Evropi jako slabo plaćeni u Bosni i Hercegovini i da njihova plaća ovdje treba biti znatno veća od 500 KM. Rečeno je da je to jedan od razloga zašto vrhunski majstori napuštaju BiH, te je upućen poziv privrednicima da vrhunske radnike plaćaju na adekvatan način kako bi takvi majstori imali priliku osigurati sebi egzistenciju radeći ovdje u svojoj zemlji.

KakanjLive / Press Općine Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u