KakanjLive | Ponedjeljak, 13.07.2020. godine

Pušten u rad mobilni rendgen aparat

28.02.2017. - U okviru obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH i 3. marta – Dana Patriotske lige Kakanj u kakanjskom Domu zdravlja održana je svečanost na kojoj je u rad pušten mobilni rendgen aparat koji je kupljen sredstvima Doma zdravlja

Vrijednost mobilnog rendgen aparata je oko 47.000 KM, a potrebno je napomenuti kako je uz ovaj aparat kupljena i automatska komora za razvijanje filmova u vrijednosti od 10.000 KM. Kupovina ova dva aparata je samo nastavak intenzivnog nastojanja direktora i menadžmenta kakanjskog Doma zdravlja da obogati infrastrukturu Doma zdravlja. Dio u kojem se sada obavlja ultrazvučna i rendgenska dijagnostika je sada odlično opremljen, a direktor kakanjskog Doma zdravlja ističe kako je u narednom periodu od dvije-tri godine u cilj nabavka i CT aparata.

Svečanosti puštanja u rad mobilnog rendgen aparata prethodilo je i kratko obraćanje općinskog načelnika Nermina Mandre i direktora kakanjskog Doma zdravlja dr. Mirsada Tursuma Općinski načelnik je pohvalio aktivizam kakanjskog Doma zdravlja i općenito kakanjske lokalne zajednice te istakao kako je Općina Kakanj opredijeljena da izdvaja budžetska novčana sredstva u svrhu poboljšanja zdravstvenih usluga građana Kaknja.

tursumDirektor Doma zdravlja Mirsad Tursum

O značaju ovog aparata za Dom Zdravlja Kakanj i građane Kaknja govorio je direktor kakanjskog Doma zdravlja, dr. Mirsad Tursum:
''Poboljšanje zdravstvenih usluga u Domu zdravlja Kakanj mora pratiti i tehnika i aparati koji su neophodni za rad. Danas smo pustili u rad mobilni analogni rendgen aparat koji će u velikoj mjeri doprinijeti poboljšanju zdravstvene usluge u Kaknju. Sam njegov značaj je što će on zajedno sa drugim aparatom koji je statički smanjiti gužve, odnosno vrijeme čekanja na RTG snimanja. Takođe njegov još veći značaj je i taj kao što mu samo ime kaže mobilni i može se koristiti na terenu gdje ima električne energije. U slučaju prirodnih nesreća gdje mogu biti blokirani putevima prema Domu zdravlja i nedaj Bože nekih velikih masovnih nesreća ovaj aparat se može odnijeti na lice mjsta i koristiti. Takođe ćemo ovaj aparat koristiti i u sistematskim pregledima, jer mnogi prvredni subjekti traže da se u krugu njihovog firmi rade sistematski pregledi. Aparat može snimati sve, od ruku, pluća, nogu, sve osim zuba. ''

Podsjećamo kakanjski Dom zdavlja je u proteklom periodu dobio Hemodijalizni centar, a u ovoj aktivnosti veliki doprinos dali su kakanjski privrednici. Potom je u Kakanj stigla i donacija Vlade Japana u vidu ultrazvučnog aparata, a danas je pušten u rad i mobilni rendgen aparat zajedno sa popratnom automatskom komorom za razvijanje filmova čija je ukupna vrijednost 57.000 KM.

E.Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u