KakanjLive | Nedjelja, 12.07.2020. godine

Prvomajski uranak uz Rudarsku glazbu

01.05.2017. - Rudnički Orkestar rudarske glazbe na prvomajski uranak pozvao Kakanjce repertoarom koračnica u duhu vremena kada se Prvog maja slavio rad

Lijepa slika i zvuk, reklo bi se televizijski, jutros se čula i vidjela na ulicama gradskog centra. Orkestar je krenuo iz Rudarske ulice i u više navrata bio dočekan od manjih grupa građana koji su izašli da jedni drugima čestitaju Praznik rada. Da pruže ruke muzičarima iz orkestra, da ih počaste pićem, kolačem, ukusnim zalogajem... Prepričavaju uspomene i poklone se njegovom veličanstvu - RADU.

Kakanjski orkestar Rudarske glazbe osnovan je 1952. godine i od osnivanja poziva stanovnike Kaknja na prvomajski uranak. I tako već 65 godina.

Nekada sa zvucima Orkestra rudarske glazbe, počinjao je narodni uranak i okupljanje na desnoj obali Bosne, na Milama. Po nekoliko hiljada ljudi bilo je na livadama Mila, tada prirodnog izletišta za Kakanjce, a organizatori su bili radnički sindikati kakanjskih preduzeća, okupljeni oko Opštinskog saveza sindikata i zajednice za kulturu i sport. Prvomajsko okupljanje ili teferič na Milama, počinjao je već 30. aprila paljenjem logorskih vatri, a na uranak je pozivala Rudarska glazba i to kada se čuju detonacije „laguma“ sa kamara iznad Bara. Orkestar nije prolazio svirajući budnicu samo na ulicama grada, veći i u Doboju i Kraljevoj Sutjesci. Svirala se koračnica za koračnicom. Pjevalo se „Da nam živi živi rad“. Bilo je tako i ovog jutra uz slatki začin, izvedbu kompozicije Sway, Din Martina.Međutim sve se završilo u najužem gradskom jezgru, bez laguma, bez odlaska u Doboj i Kraljevu Sutjesku.

Jutros su na uranku sa Glazbom bile grupe uglavnom starijih Kakanjki i Kakanjaca, koji pamte to vrijeme. Bili su tu i njihovi iz mlađeg naraštaja. Vidjeli smo i ljude koji su stigli iz „bijela svijeta“ da u dane Međunarodnog praznika rada budu sa svojima i da osjete dašak Kaknja iz vremena mladosti. A kada je već riječ o mladosti, onda treba reći da je Orkestar rudarske glazbe dobro podmlađen i da nije ni čudo što se u nekim naručenim interpretacijama mogla čuti i muzika koja ne pripada koračnicama. Tako je jutros po narudžbi repertaar Rudarske glazbe doživljavao i slobodne izvođačke verzije. U grupama i u pauzama, između zvaničnog prvomajskog repertpoara koračnica, mlada „garda glazbe“, i za svoj ćeif, zabavljala se izvodeću Meraklijsko oro, Slavuj pile, Pobjednički čoček i Đurđevdan. I to nije kao prije. Nova vremena, novi ljudi. Ne kaže se zalud: "Svako vrijeme nosi svoje breme".

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u