KakanjLive | Ponedjeljak, 14.06.2021. godine

Prva pobjeda Sparsa u ligi za prvaka

01.04.2017. - Dva perioda igre pripala Kaknju, dva Sparsima i na kraju bolji domaćini

Utakmica Lige 6. Između dvije ekipe koje poslije četiri kola nisu imale nijednu pobjedu, kod obe momčadi izazivala je samo jedan motiv – timski prestiž u doigravanju. U Ligi 10 Kakanj je zabilježio dvije pobjede i Sparsi su ušli u utakmicu da prekinu neugodnu seriju. Prva četvrtina protekla je u znaku naših košarkaša koji su zahvaljujući raspoloženom Vojinu Svilaru, odlično otvorili utakmicu.Dva puta su košarkaši Kaknja u prvoj četvrtini imali prednost od osam poena razlike. Prvi puta to su postigli (10:18) tricom Željka Palavre, a drugi puta (12:20) poenima Dejana Šakotića.

Igru iz prvog perioda košarkaši Kaknja nisu ponovili u drugoj četvrtini. Agresivnija odbrana Sparsa donijela je rezultatsku prednost i preokret. Čak 13 poena razlike domaći su bili bolji u drugih deset minuta. Trener Pandža je u ovom periodu na raspolaganju imao i dosta nisku ekipu. Zato je pod košem u napadu do izražaja dolazio skok domaćina, a centar Sparsa Đorđević prvo poluvrijeme je završio sa 13 poena i šest uspješnih skokova. Na pauzu, poslije prvog poluvremena otišlo se sa prednošću od devet poena (46:37).

Ništa se bitno u igri oba tima nije mijenjalo ni tokom trećeg perioda. Sparsi su nastavili sa igrom na kojoj je akcenat bila odbrana, u tom smislu i košarkaši Kaknja su napravili pomak, ali dosta više promašenih šuteva i izgubljenih lopti. Sve to je rezultiralo četvrtinom sa najmanaje poena (16:14).

Nesportska i tehnička greška Đorđevića rezultirala je sa tri poena Svilara, a zatim je sa slobodnih bacanja Ćurevac ubacio dva, pa je posjednji period igre poče dobro za Kakanjce. Međutim nesportska, koja je svirana Palavri odmah poslije toga, bila je kobna jer su Sparsovci Zahiragić i Đuković iskoristili nardna dva napada i ubacili dvije trice. Svilar i Đelmo su ublažili razliku domaćih dvije minuta i 20 sekundi do kraja na 71:65. Kod minusa od osam poena (75:67) Pandža je tražio tajmaut, poslije čega je Vojin Svilar pogodio za tri poena i na taj načion ubacio ukupno 22 kao njefikasniji igrač ove utakmice. Završilo je 78:70, tako da su Sparsi zabilježili prvu pobjedu u Ligi 6.

Spars Ziraat Bank – Kakanj 78:70
(22:26,24:11, 16:14,16:19)

Dvorana D-Skenderija. Gledatelja 200. Sudije: Sudijsku trojku sačinjavaju Ademir Zurapović (Tuzla), Dragan Kralj i Božidar Radanović (oba iz Trebinja), dok će dužnost delegata/komesara obaviti Aco Okuka iz Kiseljaka.
SPARS ZIRAAT BANK: Zahiragić 5, Jovanović 12 , Kočić 9, Babović 2, Manjgafić , Reljić 7, Kovačević 12, Stepanović 3, Bašić 3, Durmo 4, Đorđević 20, Đuković 8. Trener:Marko Trbić.
KAKANJ: Dedić 0, Vranješ 3 , Šakotić 3, Muflizović 0, Ćurevac 10, Đozić, Đelmo 5, Palavra 15,Svilar 22, Tomić 12, Smajlović. Trener: Josip Pandža.
A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u