KakanjLive | Ponedjeljak, 14.06.2021. godine

Prva gostujuća pobjeda Kaknja

08.12.2018. - Košarkaši Kaknja su u Sarajevu, u osmom kolu košarkaškog prvenstva BiH došli do prve gostujuće pobjede, rezultatom 66:75

bosnakakanjBilo je više čudnih sudijskih odluka, posebno kod dosuđivanja koraka kada je riječ o igri Adnana Arslanagića/Foto:sportsport.ba

Treba reći da je ova pobjeda bila očekivana, i da je izvojevana u dosta izjednačenoj igri sa obe strane. Bosna, koja inače nije dobila nijednu utakmicu na domaćem terenu, ovoga puta je bila oslabljena, bez tri igrača, koji su nastupali u prethodnim prvenstvenim utakmicama. Večeras na centarskoj poziciji nije bilo Emira Zimića i amerikanaca Michaela Mallory i Lelanda Kinga, koji su bili sastavni dio prve petorke. Njihov odlazak, vjerovatno je olakšao osvajanje bodova za Šabićeve momke i sada se sasvim sigurno može reći da je Bosna u izuzetno teškoj poziciji, jer sa jednom prvenstvenom pobjedom prikovana je za samo dno tabele.

Nije ovo bila utakmica na nivou kvaliteta kojeg su Kaknjci mogli pružiti. Stiče se utisak da su se prilagodili mogućnostima domaće ekipe i kad god su bili u poziciji da ih Bosna stigne, blago su pojačavali tempo i trudili se da osvajanje planiranih bodova ne bude ugroženo. To znači da se na kraju jedino pišu bodovi što je u ovom trenutku najvažnije. Treba vjerovati da u narednim utakmicama ekipa Kaknja može igrati sa puno više motiva i puno više želje za pobjedom.

U ovj utakmici po efikasnosti Igor Josipović se izdvojio sa 21 poenom kao najefikasniji igrač utakmice, a slijedi ga sa 19 poena Atif Durak, koji je ubacio 19. Treba istaći da su Durak i Ovčina kod Bosne ubacili devet trica od 11 pokušaja. Posebno je bilo zanimljivo kada su treću dionicu završili tricom, a početak četvrtog poerioda obilježili sa četiri trice. Oba ubacili po dvije. Inače, kada već govorimo o ovim dalekometnim šutevima gostujući tim je od 29 pokušaja ubacio samo četiri trice. Domaći su od 24 ubacili 11. Košarkaši Kaknja su bili puno bolji ispod koša, ubacili su 41 poen, dok su košarkaši Bosne ispod koša ubacili 16 poena.

Kakanjci sa ovom pobjedom imaju omjer 4:4, a do kraja prvog dijela prvenstva preostalu su im još jedna gostujuća i jedna domaća utakmica. S obzirom da se radi o gostovanju u Tuzli i domaćoj utakmici sa Studentom, realno je očekivati da polusezonu završe sa omjerom 5:5. U narednom kolu ekipa Kaknja je slobodna, te je to period u kojem i dalje treba analizirati i popravljati igru, jer od prikazanog u zadnje tri utakmice, ova ekipa može puno više.

KK Bosna – KK Kakanj 66:75
(18:17, 14:20,16:19, 18:19)

Utakmica osmog kola košarkaškog prvenstva BiH. Dvorana: Skenderija. Gledalaca 50. Sudije: Ernad Karović, Mila Čavara i Davorin Skenderija. Delegat: Siniša Jakovljević.

KK Bosna: Alen Aladin 6, Enis Bektić 2, Arian Došen 4, Atif Durak 19, Amar Barukčija, Faris Nikšić, Timur Ovčina 12, Dino Kosovac, Mirsad Pilavdžić 11, Emir Murtić, Julio A Guity 12, Orhan Berberović. Trener: Denis Bajramović. Pomoćni trener: Sabahudin Bašović.
KK Kakanj: Luka Jovanović 6, Adnan Arslanagić 4, Ernes Mešinović 4, Aldin Muflizović 4, Ivan Begić 8, Haris Ćurevac 12, Mirza Velić 2, Damir Pirić, Željko Palavra 10, Nermin Buza 4, Faris Sikira, Igor Josipović 21. Trener: Benjamin Šabić. Pomoćni trener: Mirnes Ganić.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u