KakanjLive | Nedjelja, 12.07.2020. godine

Pratimo rad Škole kreativnog pisanja

13.01.2017. - Januarske aktivnosti u Gradskoj biblioteci obilježene su početkom rada Škole kreativnog pisanja

kreativno_pisanjeProfesor Željko Grahovac voditelj Škole kreativnog pisanja

Škola kreativnog pisanja, koju za mlade sugrađane, realizira Gradska biblioteka Kakanj ide svojim tokom. Za učešće u školi prijavilo se petnaest mladih Kakanjaca, različitog uzrasta. Iznad očekivanja i sasvim dovoljno.

Do danas su održane tri radionice. Profesor Željko Grahovac, inače, književnik i jedan od najpoznatiji BiH književnih kritičara, mlade uči da je umjetnost sušta istina i da je pisati veoma teško. Onaj koji se ohrabri i odluči pisati mora znati da je važnije „kako“ nego „ šta“ i da knjiga živi u čitaocu.

zerina_prviplanZerina Piljug - u svijet treba dublje zaviriti

Zerina Piljug, jedna od polaznica Škole kaže:

Strpljenje profesora Grahovca i njegov naporan rad sa nama jednoga dana od nas će napraviti velike ljude. Uz profesora i njegove zadatke naučili smo dosta toga. Najvažnije od svega, naučili smo da je književnost apstraktna. Nema pravila. I sve što mislimo da je tako. Svijet je jedno predivno mjesto i ako ne zavirimo dublje, mi smo samo još jedno obično biće koje živi svoj život čekajući kraj. Da bi postali ono što želimo, naš profesor nam stalno ponavlja: “Čitajte, čitajte, čitajte...” , jer bez čitanja, gubimo smisao svoga cilja. Naučili smo da nas naša buduća djela opisuju. Da napornim radom, talentom i voljom možemo dokučiti najdragocjenije tajne svijeta. Samo treba duboko udahnuti, sjesti i početi pisati.“

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u