KakanjLive | Utorak, 22.06.2021. godine

Poraz košarkaša Kaknja u Mostaru

23.12.2017. - Student je nanio treći ovosezonski poraz košarkašima Kaknja (78:76). Utakmicu su u prvom poluvremenu karakterisali prekidi i promašaji sa obe strane. U drugom Kaknjci su igrali bolje međutim sve je izgledalo kao da su se tek zagrijali za igru u zadnjih deset minuta. Tada je već bilo kasno

studentkakanj

Bez obzira što su Ermin Dedić i Darko Talić prvi period završili ubacivši po jednu tricu bila je ovo četvrtina promašaja košarkaša Kaknja. Od jedanest pokušaja za dva poena iskorištene su samo tri lopte. Od osam pokušaja za tri, samo su dvije prošle kroz obruč, a od 10 slobodbnih bacanja ostvaren je polovičan učinak. Domaći su bili nešto bolji i prvi period riješili u svoju korist sa četiri poena razlike. Dvije već pomenute trice na kraju prve četvrtine popravilile su ukupni dojam prikazanog od strane košarkaša Kaknja. Ovako blag i nedovoljno agresivan ulazak u ovaj susret, ispostavit će se kasnije, koštat će košarkaše Kaknja izgubljene utakmice.

Poslije pet minuta i 30 sekundi u drugom periodu rezultat je glasio 25:25. To znači da su za ovo virjeme i jedna i druga ekipa ubacile samo 12 poena. Tako se loša iskorištenost napada nastavila i u drugoj četvrtini koja je završila rezultatom 17:15 u korist Kaknja. Da u posljednjem napadu Darko Talić nije „proklizao“ u reketu i pao možda bi Kakanj uspio i sa neriješenim rezultatom otići na odmor. Međutim, nakon što je Darko izgubio loptu košarkaši Studenta su još bizarnije promašili kontru. Sam ispod gostujućeg koša bio je Miloš Marković. Ross ga je uspio pronaći bacivši loptu preko cijelog terena, a on je nije uspio primiti jednom rukom, tako da je umjesto iz čiste pozicije Marković poentirao bio je aut za Kakanj. Jedna sekunda bila je dovoljna da Adam Mirković baci loptu prema košu koja je pogodila tablu i obruč ali nije prošla kroz mrežicu i domaći su zahvaljujući prednosti iz prve četvrtine na odmor otišli sa vodstvom od dva poena razlike.

Košarkaši Kaknja su u drugom poluvremenu odgovornije i ozbiljnije ušli u svaki kontakt, posebno su u zadnjem periodu pokazali nešto više od igre koju preferiraju i koja donosi rezultat. Nije bilo početne opuštenosti i nesigurnosti, međutim tako se trebalo igrati i na otvaranju ovog susreta. U rosteru nije bilo Merdanovića i nije bilo Pavlovića ali se vidjelo da „kada se zapne“ onda se može nadfigratin i Student koji nije nimalo naivna ekipa i to su Kakanjci znali pred odlazak u Mostar. Izgleda da ova spoznaja nije bila dovoljno dobro shvaćena.

Šest sekundi prije kraja Talić i Božović udvajaju Đorđa Lelića, međutim sudije to vide kao faul. Lelić je bio nepogrešiv sa linije slobodnih bacanja i odveo sudent na tri poena razlike (78:75). U narednom napadu napravljen je faul nad Talićem. Bilo je dvije sekunde do kraja. Pogodio je prvo slobodno bacanje (78:76), a onda Mirković dolazi do lopte, koja se odbila nakon namjernog promašaja kako bi se eventualno izborili produžeci. Uspio je Adam iz teške pozicije, i prema našem uvjerenju pod faulom, kojeg suci ne sviraju izbaciti loptu prema košu, koja se kretala po obruču u trenutku kada se začuo zvuk sirene za kraj napada i utakmice. Muflizović ili Božović uspjeli su loptu spustiti u mrežicu ali je već bilo kasno. Šteta što na ovaj način nije izboren produžetak, mada za poraz Kakanjci uzroke trebaju tražiti u vlastitim redovima.

SKK Student – KK Kakanj 78:76
(21:17, 15:17, 20:16; 22:26)

Utakmica 11. kola košarkaškog prvenstva BiH, Liga 11. Sportska dvorana Bijeli Brijeg u Mostaru. Gledalaca 150. Dragan Kralj, Božidar Radanović i Dragan Komar svi iz Trebinja. Gelegata/komesara Momčilo Bodiroga er Trebinja.
SKK STUDENT: Jelen Ross 17, Mirza Manjgo, Drago Cvitanović, Ivica Širić 7, Dejan Marković, Berin Gudić 9, Ivo Mikulić 19, Marko Prskalo, Đorđe Lelić 16, Petar Dubelj 2, Valentin Jurković, Miloš Marković 8. Trener: Dženan Rahimić.
KK Kakanj: Ermin Dedić 4, Darko Talić 9 , Ernes Mešinović , Aldin Muflizović 3, Sead Delibašić, Adi Zahiragić 7, Danilo Negovanović 7, Zlatan Tepić, Adam Mirković 19, Milivoje Božović 27, Nermin Buza 2.Trener: Josip Pandža. Pomoćni treneri: Benjamin Šabić, Mirnes Ganić i Mirza Demir.
A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u