KakanjLive | Utorak, 07.07.2020. godine

Počinje manifestacija Salavat Tebi Poslaniče

11.12.2015. - Medžlis Islamske zajednice Kakanj na kraju i ove godine realizira 35 programskih sadržaja u jedinstvenoj manifestaciji, Salavat Tebi Poslaniče, a kojom se obilježava život i djelo Poslanika s.a.v.s.

sulejman_celikovicGlavni imam medžlisa Islamske zajednice Kakanj mr. Sulejman ef. Čeliković

Medžlis Islamske zajednice Kakanj u saradnji sa imamima, džematima, vjeroučiteljima, polaznicima mekteba, učenicima osnovnih i srednjih škola, Asocijacijom žena, sa gostima predavačima, od sutra 01. Rebiu-l-evvel-a 1437. (12.12.2015.) do 30. Rebiu-l-evvel-a 1437. (10.01.2016.) organizira tradicionalnu manifestaciju Salavat Tebi Poslaniče. Završni programski sadržaj, ove velike manifestacije, u kojoj je planirano 35 programa u 30 dana su Kajde iz naistana, festival kojeg organizira kulturno umjetničko udruženje Ak-saray.
Zašto se organizira manifestacija u trajanju od 30 dana, u razgovoru sa novinarima, danas je pojasnio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj, Sulejman ef. Čeliković: „Onaj koji je svjetlom vjere obasjao svoj ummet, Onaj koji je ishodište časti i vrhunac svakog dobra zaslužuje našu pažnju i da ga se sjećamo više od jednog dana, 12.Rebiu-l-evvel-a, koji pada 23. decembra, dan u kojem se rodio Allahov Poslanik s.a.v.s., zbog onoga što jeste i zbog onoga što je učinio ne samo za islamski ummet, nego za cijelo čovječanstvo zaslužuje da mu se pokloni više pažnje“, rekao je efendija Čeliković.

Ovo je jedinstvena vjerska, duhovna i kulturna manifestacija, karakteristična za Kakanj, te se u ovom obliku i sa tako brojnim sadržajima ne organizira nigdje u Bosni i Hercegovini. Zato smo pitali glavnog imama Čelikovića, koliko se dugo priprema i koliko ljudi učestvuje u njenoj organizaciji te imaju li podatke o posjećenosti? Dobili smo opširan odgovor, ali najkraće, u brojkama to izgleda ovako: dva mjeseca se priprema manifestacija, a 280 ljudi, na volonterskoj osnovi, učestvuje u organizaciji i realizaciji. Prošle godine programske sadržaje je pratilo više od 12 hiljada ljudi, a ove godine se očekuje da će svim događajima prisustvovati više od 15 hiljada. Samo na Večeri Kurana 20. Rebiu-l-evvel-a (31. decembra) bude više od tri hiljade ljudi.

Iz kalendara događaja ovogodišnje manifestacije izdvajamo programske sadržaje za prvu sedmicu: Mevlud,jacija (subota 12.12., Kakanj 2), Promocja Muslimove zbirke hadisa, promotor dr. Šefik Kurdić (nedjelja 13.12., Obre), Mevlud, podne (nedjelja 13.12. Podborje), Tribina za žene, gost mr. Sabrija Mehmedović (Kakanj 2, srijeda 16.12. u 18,00 sati), Mevlud, jacija (Bićer, mekteb, petak 18.12.), Tribina, jacija, gost Travnički muftija dr. Ahmed ef. Adilović (Doboj, subota 19.12.).

Centralni mevlud povodom rođenja Poslanika s.a.v.s. biće održan u Čaršijskoj džamiji u srijedu 12.Rebiu-l-evvel-a, koji pada 23. decembra 2015.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u