KakanjLive | Petak, 10.07.2020. godine

Počeo drugi ciklus UŽOK-ovog osposbljavanja žena

20.05.2017. - „Ekonomsko osnaživanje žena kroz obuku krojenja, šivenja i tkanja“ je projekat koji je ušao u drugu fazu

Udruženje žena Općine Kakanj počelo je sa drugim ciklusom projekta za ekonomsko osnaživanje žena. Podsjećamo prvi ciklus u kojem je 19 žena steklo osnovna znanja u tkanju, krojenju i šivenju, završen je 12. maja, a odmah naredne sedmice, počelo je osposobljavanje nove grupe žena, koju sačinjavaju: Amela Sikira, Ilhana Smolio, Mirsada Kadić, Selma Karamuja, Razija Selimović, Belma Velispahić, Edvina Tukić , Hanka Salkić, Adna Vedab, Alisa Varešanović, Enisa Ibrahimović, Semra Bašić i Samra Avdispahić. Obuka se održava u prostorijama UŽOK-a u Kraljevoj Sutjesci, a polaznice su sa područja naseljenih mjesta doline Trstionice. Ovo teritorijalno ograničenje nije strogo određeno, tako da obuci pristupaju i žene sa svih područja općine Kakanj.

U dvomjesečnom osposobljavanju polaznice ove edukacije savladat će sve temeljna praktična i teoretska znanja potrebna za krojenje, šivenje, klasično i zidno tkanje.

Projekat pod nazivom „Ekonomsko osnaživanje žena kroz obuku krojenja, šivenja i tkanja“, podržala je Općina Kakanj, pa su početku rada drugog ciklusa edukacije, prisustvovali Mirza Fazlić, pomoćnik Načelnika Općine Kakanj za privredu, urbanizam i zaštitu okoline sa saradnicima i ovom prilikom bili iznenađeni i oduševljeni viđenim. Posebnu pažnju, gosti u UŽOK-ovim prostorijama u Kraljevoj Sutjesci posvetili su razgledanju velikog broja tkanih i sašivenih predmeta, u širokom asortimanu od ukrasnih do odjevnih malih remek djela, koje su uradile polaznice prvog ciklusa ovog projekta.

Opšti utisak, na kraju ove posjete sveo se na ocjenu da je ovo projekat kojeg i dalje treba podržavati i da je to projekat kojeg treba unaprjeđivati sa višim stepenima edukacije. Polaznice su od strane gosta iz Općine upoznate i sa mogućnostima koje pruža Općina Kakanj za pokretanje samostalne djelatnosti.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u